Prof. dr. Luka Snoj je z zanimanjem gledal televizijsko serijo Černobil. Potem ko je prisluhnil še podkastu o seriji, pa se je na prizorišče nesreče tudi odpravil. To je bila najboljša službena pot v njegovi karieri. Več kot 30 let po nesreči je izključitvena cona naravni rezervat, kamor so se vrnile tudi živali na robu izumrtja. Vse to kaže, da človek naravi škoduje bolj kot radioaktivnost.

Luka Snoj poudarja, da je jedrska elektrarna tehnološko zapleten in družbeno občutljiv objekt, pri nas pa imamo težave že z gradnjo železnic

Jedrski fizik Prof. dr. Luka Snoj je z zanimanjem gledal televizijsko serijo Černobil. Potem ko je prisluhnil še podkastu o seriji, pa se je na prizorišče nesreče tudi odpravil. To je bila najboljša službena pot v njegovi karieri. Več kot 30 let po nesreči je izključitvena cona naravni rezervat, kamor so se vrnile tudi živali na robu izumrtja. Vse to kaže, da človek naravi škoduje bolj kot radioaktivnost.

"Greta Thunberg mi je všeč, ker je iskrena. Njeno sporočilo je preprosto: zaupajte znanstvenikom. Če bi v Sovjetski zvezi poslušali znanstvenike, se Černobil ne bi zgodil. Zdaj smo v podobni situaciji. Klimatske spremembe bodo zelo vplivale na človeštvo.”

Matej Praprotnik