Z odhajajočim slovenskim veleposlanikom na Hrvaškem o zastrupljenih odnosih med državama, prisluškovanju, arbitražnem sporazumu ... O tem, kako je s Silvijem Berlusconijem jedel pico in aktualnih problemih slovenske diplomacije.

Vojko Volk velja za ljudskega in terenskega diplomata. Na svojih misijah je obredel tudi najbolj odročne kraje Kosova, Italije in Hrvaške, v zagrebški katedrali prižigal sveče, s Silvijem Berlusconijem jedel pico in s kravato kot kitarist zaigral v bendu. Obdobje njegovega mandata v Zagrebu je najbolj zaznamoval arbitražni sporazum, zapečaten s prisluškovalno afero.

Z Vojkom Volkom, ki velja za diplomata brez dlake na jeziku in deluje tudi kot pronicljiv publicist, smo se pogovarjali tik pred iztekom njegove veleposlaniške funkcije na Hrvaškem.

Kot bi mu v spalnico nastavili mikrofon

"Neposredno o arbitražnem sporazumu nisva govorila," svoje zadnje srečanje s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović diplomatsko opisuje Volk. Bolj neposredno stališče ima o prisluškovanju: "Počutil sem se, kot da bi mi sosed v spalnico pod posteljo podtaknil mikrofon in to zlorabil za to, da me diskreditira v soseski."

Volk je po izbruhu afere dejal, da ni izključeno, da prisluškovanja ne potekajo tudi širše, na primer tudi pri hrvaških prevzemih slovenskih podjetij.

"Bilo bi naivno pričakovati, da ni bilo tako, dokazov pa nimam. Hrvaška obveščevalna služba je ena največjih in najbolj izdatno financiranih tovrstnih služb v JV Evropi, ima dolgo tradicijo zelo uspešnega delovanja. Zanje je bila to mala malica. Vsi prisluškujejo, a zelo redki prisluhe uporabijo v bilateralnih odnosih."

"Ko neka država v odnosu do druge za diskreditacijo uporabi izdelek obveščevalnih služb, je neverjetno, da še naprej pričakuje gradnjo dobrih odnosov. To je tako, kot bi uporabili atomsko bombo zoper komarja. Posledice bodo velike."

Volk ne verjame, da se bo Evropa bolj aktivno vključila v reševanje arbitražnega spora, v tem pogledu ne vidi nobene posebne misije niti v obisku predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, ki se bo ob robu blejskega strateškega foruma sestal tako s slovensko kot hrvaško stranjo. "Gre za plasirano informacijo, ki ji novinarji radi rečete spin."

"Med sosedi gre pri sporih vedno za globlje razloge. Primerjave vedno rodijo nevoščljivosti in privoščljivosti. Predsodki delujejo uničujoče, tako na odnose med dvema narodoma kot sicer na odnose med ljudmi."

Zgode in nezgode slovenske diplomacije

V internih nadzorih na veleposlaništvih Slovenije je bilo odkritih nekaj nepravilnosti.

"Interni nadzori so namenjeni internim razčiščevanjem, o takih rečeh se v državah z daljšo demokratično tradicijo javno ne govori. Samo oškodovanje v primeru TEŠ 6 je vredno šest letnih proračunov celotnega slovenskega zunanjega ministrstva, pa se o tem zadnje čase manj govori kot o tem, da se je nek veleposlanik peljal s svojim avtomobilom."

Vojka Volka za zdaj ni v kadrovskih kombinacijah za veleposlaniška mesta po svetu. Razume to ko nezaupnico svojemu delu?

"Bodo že premislili, doma so se odločili kot so se, verjetno niso upoštevali dejstva, da imamo s Hrvaško zelo zahtevne odnose. Morda niso vedeli, kako me uporabiti. V kratkem se bom sestal z ministrom Erjavcem, pa bomo videli, kako naprej. Zanima me tako nadaljnja veleposlaniška kariera, kot tudi morda delo v evropskih institucijah."

"Silvio Berlusconi je imel neverjetno pozitiven odnos do takratnega slovenskega premierja Tone Ropa, klical ga je Antonio, kadar sta se srečala, sta se objemala. Na sprejemu v njegovem zasebnem stanovanju znotraj vladne palače nam je dejal, da je že malo lačen in predlagal, da naročimo pice in pivo. Berlusconi je imel rad Slovenijo."

Luka Hvalc