Primož Premzl, mariborski založnik in galerist, zgodovinarski genius loci, je eden največjih slovenskih intelektualcev, ki ga večina Mariborčanov pozna po odmevnih družbenokritičnih akcijah in duhovitih potegavščinah, ki si jih pogosto privošči na račun someščanov in lokalnih političnih veljakov.

"Zame je nujna potreba, da odreagiram v dani situaciji. Čeprav nekaterim ni všeč, ne nameravam odnehati."

V Mariboru čuti brbotanje mlajših generacij ustvarjalcev. Sicer po izobrazbi fizik je svoje življenje posvetil založbi Umetniški kabinet, zbirateljstvu in obujanju spomina na tri v naši zgodovini pomembne može: Hermana Potočnika Nordunga, Rudolfa Maistra in generala von Tegetthoffa. Z drugimi zgodbami iz bližnje preteklosti, ki redno polnijo naslovnice, se ne želi ukvarjati.

"Že zdavnaj bi bilo treba zaključiti s temi zgodbami iz polpretekle zgodovine. A izgleda še nismo dovolj zreli."

Primož Premzl je Glazerjev nagrajenec, ki ima velikanske zasluge za ohranjanje mariborske zgodovinske in kulturne identitete, nedavno je založil in uredil monografijo o baročnem kiparju Francescu Robbi, v Mariboru pa zelo pogreša klasične kavarne dunajskega tipa.

"Dunaj je zame center sveta. Tam se naužijem dunajskih kavarn. A Maribora ne bi mogel zamenjati za nobeno mesto na svetu."

Petra Kovič