Janez Brojan iz Mojstrane je eden najstarejših še aktivnih gorskih reševalcev pri nas.  Sodeloval je v več kot 700 reševalnih akcijah gorske reševalne službe. Več kot polovico jih je tudi vodil.

Nazadnje je pomagal v Črni gori, ko so s helikopterjem reševali ljudi, odrezane od sveta zaradi visokega snega.

Brojan je dobitnik letošnje nagrade Civilne zaščite za življenjsko delo za posebne zasluge in izjemne dosežke. Pred leti je prejel nagrado za solidarnost v gorah Targa d'Argento, nekakšno reševalsko "nobelovo nagrado".

Na začudenje številnih je mnenja, da država dobro skrbi za reševalce. Spominja se časov, ko so reševalci dobili od pristojnih en čevelj, drugega pa so morali kupiti sami.  Zdaj ima Gorska reševalna služba (GRS) vso potrebno tehnično in zaščitno opremo. Profesionalizaciji službe nasprotuje.

Mojstranška veverica

V mladih letih je opravil nekaj izjemnih alpinističnih podvigov. Bil je v trojici, ki je prva presmučala z vrha Triglava do Kredarice, dvakrat pa je bil tudi član jugoslovanskih odprav v Himalajo.

V poznih 60 letih je bil Janez Brojan soustanovitelj in član Mojstranških veveric, skupine fantov, ki se je brez oklevanja spoprijela s še zadnjimi problemi Alp. Plezalni podvigi kot so Mrtvaški prt, Walkerjev steber, Bonatijeva smer so mu kupili i vozovnico za v Himalajo, najprej je bil član jugoslovanske himalajske odprave na Hindokuš potem pa še odprave na Makalu.

A splet okoliščin je hotel, da ni stopil na vrh nobene od teh gora. A izzivov v domačem okolju je ostalo dovolj.

Te dni je zelo zaposlen na prizorišču tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju pod Vitrancem. Nekoč je bil štarter, danes je - opazovalec ob progi. Tudi v Planici je bil večkrat med smučarji, ki se spuščajo po velikanki z zastavami, še vedno pa sodeluje pa pri pripravi letalnice.

Ob bližajoči stoti obletnici Gorske reševalne službe končuje dokumentarni film, ki ga je pretežno sestavil iz svojih posnetkov.  Službo bo predstavil od njenih začetkov pa do danes. Prvič ga bodo predvajali na Festivalu gorniškega filma.

Miha Švalj