Jutri bo v Belgiji na sporedu še zadnja od spomladanskih kolesarskih klasik – Liege – Bastogne – Liege. Jasno je že, da na njej ne bo zadnjih dveh zmagovalcev – lanski junak Tadej Pogačar se je iz Belgije vrnil v domovino zaradi družinskih okoliščin, predlanski zmagovalec Primož Roglič pa trenutno odpravlja težave z mišico. Slovenski adut bo tako zmagovalec San Rema Matej Mohorič. Živa legenda te dirke, pa seveda tudi tako rekoč vseh drugih dirk, je 76-letni Belgijec Eddy Merckx. Naša ekipa v Belgiji se je pogovarjala z njim pred jutrišnjo klasiko in najuspešnejše kolesarsko ime je pojasnilo, zakaj trenutno najraje gleda slovenske kolesarje in zakaj ga jutri, kot gledalca ne bo na dirki. Več Igor Tominec.

V presežnikih govori o Tadeju Pogačarju, ki ima potencial, da bi ga nekoč presegel

Največji v zgodovini, za katerega bomo, upajmo, čez desetletje govorili, da je drugi vseh časov. V presežnikih govori o Tadeju Pogačarju, ki ima potencial, da bi ga po zmagah na tritedenskih dirkah in na klasikah nekoč presegel. Po skupnem številu zmag pa ga ne bo mogel nihče, saj je v svojih najboljših letih ob koncu 60. in na začetku 70. let prejšnjega stoletja Eddy Merckx dosegel skoraj toliko zmag na sezono, kot imajo danes največji šampioni tekmovalnih dni.

»Vesel sem, ko gledam Slovence, ker dirkajo na zmage. Napadajo in dokazujejo, da so rojeni šampioni. Niso na dirkah, da bi dosegli neko povprečno uvrstitev, ki bi jih zadovoljila. Tisto, kar jih vodi, so zmage.« - Eddy Merckx

Če kdo misli, da je Eddy Slovenijo spoznal šele, ko so naši kolesarji začeli dosegati rezultate, se moti. Postregel nam je z zanimivo zgodbico iz svojih mladih let.

Merckx ne hodi več na kolesarske dirke. 525 zmag v karieri mu je ustvarilo takšen zvezdniški status, da nima več niti trenutka miru.

Igor Tominec