V oddaji Na piedestal je gostoval kantavtor Andrej Černelč s prvim solističnim albumom z naslovom Vzorci.
Andrej Černelč je začel igrati kitaro pri trinajstih kot samouk in se kmalu vključil v prebujajočo se rockovsko sceno Bistrice ob Sotli. Sodeloval je v bendih in pri projektih Eternia, Malik, Mána in The Ghen (ta še vedno deluje), hkrati pa je, z daljšimi in krajšimi vmesnimi premori, pisal svoje lastne skladbe za akustično kitaro in glas.
Solistični prvenec Vzorci je izdal 12. junija. Pesmi spremljajo videi, montirani v utripajočo celoto; na Youtubu jih je objavljal po enega na teden, hkrati pa je na Bandcamp dodajal tudi nezgubne avdioposnetke. Vsaka pesem je dobila tudi komentiran članek z vsemi povezavami na njegovi spletni strani solo.si.
Pesmi iz Andrejevega solističnega repertoarja se velikokrat (a ne vedno) dotikajo večne teme ljubezni, ki pa je pogosto le metafora za vse tisto, kar je za nekoga najpomembnejše.

Foto: Slavko Rajh

Na solističnem prvencu Vzorci, ki ga je izdal kot CD in v digitalni različici, je šest pesmi. Vse spremljajo videi, montirani v utripajočo celoto

V oddaji Na piedestal je gostoval kantavtor Andrej Černelč s prvencem z naslovom Vzorci.
Andrej Černelč je začel igrati kitaro pri trinajstih kot samouk in se kmalu vključil v prebujajočo se rockovsko sceno Bistrice ob Sotli. Sodeloval je v bendih in pri projektih Eternia, Malik, Mána in The Ghen (ta še vedno deluje), hkrati pa je, z daljšimi in krajšimi vmesnimi premori, pisal svoje lastne skladbe za akustično kitaro in glas in jih izvajal samo zase ali za najbližje. Njegov prvi javni nastop je bil šele 30. marca 2014 v klubu Metulj v domači Bistrici ob Sotli. Pozitivni odzivi so ga opogumili, da je poskusil svoje pesmi predstaviti tudi širšemu občinstvu. Piše tudi glasbo za film in gledališče. Julija 2015 je sodeloval z režiserjem Rokom Sando in napisal glasbo za kratki film Dora. Na prvi šolski dan leta 2016 je nastopil na festivalu Sounds of Streets v Mariboru, ki je gostil kantavtorje iz Slovenije in tujine.
Solistični projekt Vzorci se je, pravi Andrej Černelč, ”kot se mi rado zgodi, zavlekel čez vse dostojne časovne mere. Ampak – s tem se tolažim – točno to je tema izdanega albuma: namreč vedenjski vzorci, ki nas opredeljujejo, opisujejo in omejujejo. Tak vzorec, ki ga nosim že od malega, je, da sem vedno pozen …”
Pesmi iz Andrejevega solističnega repertoarja se velikokrat (a ne vedno) dotikajo večne teme ljubezni, ki pa je pogosto le metafora za vse tisto, kar je za nekoga najpomembnejše. Glasbeno gre za akordno bogate skladbe, zaigrane pretežno s tehniko ubiranja strun in prekrite z občuteno zapetimi vokalnimi linijami. Album Vzorci je posnel skoraj živo. Za zajetje zvoka in zvočno postprodukcijo je poskrbel njegov prijatelj in sodelavec pri vseh glasbenih podvigih Damjan Dobrina – Baček. Na solističnem prvencu Vzorci, ki ga je 12. junija izdal kot CD in v digitalni različici, je šest pesmi. Vse spremljajo videi, montirani v utripajočo celoto; na portalu YouTube jih je objavljal po enega na teden, hkrati pa je na Bandcamp dodajal tudi nezgubne avdioposnetke. Vsaka pesem je dobila tudi komentiran članek z vsemi povezavami na njegovi spletni strani solo.si.

Jolanda Fele