V oddaji Na piedestal je gostoval mednarodno uveljavljeni bobnar, tolkalec, skladatelj in pedagog, nagrajenec Prešernovega sklada Zlatko Kaučič s premiero novih avtorskih projektov – Kovčkom petih CD-jev z naslovom Diversity.
Zlatko Kaučič leta 2018 z različnimi projekti in koncerti zaznamuje 40 let svojega ustvarjanja. V tem obdobju je več kot 20 let živel in deloval v tujini ter se v 90-ih vrnil domov v Goriška Brda. Ustvarjalec, ki vztrajno in brezkompromisno hodi po svoji ustvarjalni glasbeni poti, je koncertiral in sodeloval s številnimi vrhunskimi jazzovskimi glasbeniki, predaval in poučeval. V različne glasbene projekte je redno vključeval – in še vključuje – kolege z vseh koncev sveta.
V štiridesetletni glasbeni karieri je Zlatko Kaučič v obsežni diskografiji svojih različnih projektov nanizal izjemne in tudi v tujem tisku zelo hvaljene albume. Izdal je približno 60 albumov, večinoma v tujini. Tudi njegov novi projekt Kovček petih CD-jev z naslovom Diversity je izšel je pri poljski založbi Not Two Records. Kovček Diversity sooblikujejo CD-ji: Buttefly Wings, Kras, Rainbow Solitude, Anima in Med-ana. Kaučič je v ta svoj projekt vključil Lotte Anker, Johannesa Bauerja, Agustíja Fernándeza, Arturja Majewskega, Rafała Mazurja, Phila Mintona in Evana Parkerja.
Izjemno ustvarjalna umetniška pot Zlatka Kaučiča je po kranjski in cerkljanski razstavi tokrat v Galeriji Avla NLB v Ljubljani predstavljena kot pogled skozi objektiv priznanih fotografov na razstavi ”Zlatko Kaučič – 40 let ustvarjanja”. To je tudi spremljevalna razstava 59. Jazz festivala Ljubljana, na katerem bo v četrtek, 29. junija, Zlatko Kaučič nastopil v mednarodnem triu December Soul skupaj z dvema italijanskima glasbenikoma: s pianistom Stefanom Battaglio in basistom Salvatorejem Maiorejem.

Foto: Iztok Zupan

Zlatko Kaučič leta 2018 z različnimi projekti in koncerti zaznamuje 40 let svojega ustvarjanja

V oddaji Na piedestal je gostoval mednarodno uveljavljeni bobnar, tolkalec, skladatelj in pedagog, nagrajenec Prešernovega sklada Zlatko Kaučič s premiero novih avtorskih projektov – Kovčkom petih CD-jev z naslovom Diversity.

Zlatko Kaučič leta 2018 z različnimi projekti in koncerti zaznamuje 40 let svojega ustvarjanja. V tem obdobju je več kot 20 let živel in deloval v tujini ter se v 90-ih vrnil domov v Goriška Brda.
Ustvarjalec, ki vztrajno in brezkompromisno hodi po svoji ustvarjalni glasbeni poti, je koncertiral in sodeloval s številnimi vrhunskimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Peter Delphinich, Eric Peter, Tete Montoliu, Claude Guillot, Paul Stocker, Mike Osborne, Burton Greene, John Lewis, Steve Lacy, Kenny Wheeler, Paul Bley idr., predaval in poučeval. V različne glasbene projekte je redno vključeval – in še vključuje – kolege z vseh koncev sveta (med njimi so Paul Bley, Steve Lacy in Thelonious Monk Project z Enricom Ravo, Gianluigi Trovesi, Chico Freeman, George Cables, Albert Mangelsdorff, Keeny Wheeler, Alexander Balanescu, Dave Biney, Paul McCandless, Irene Aebi, Trevor Watts, Peter Brötzmann, Steffano Battaglia, Milko Lazar, Agustí Fernández, Joëlle Léandre itn.).

V štiridesetletni glasbeni karieri je Zlatko Kaučič v obsežni diskografiji svojih različnih projektov nanizal izjemne in tudi v tujem tisku zelo hvaljene albume, kot so Pav (solistični tolkalski recital), Vibrato tišine in Zlati čoln (poklon Srečku Kosovelu), Tolminski punt (zapis koncertnega projekta z godalnim triem in s Petrom Brötzmannom), Vizionarja (album, posvečen Stevu Lacyju in Srečku Kosovelu), Biči in Rock Mi Monk (ki nadaljujeta godbo in zgodbo zasedbe Kombo), trojni CD Kovček − “Koncerti ob 30-letnici”, solistična plošča Emigrants, “Zvočna polja za T. S. “, East West Daydreams (projekt Balanesca, Kaučiča, Girotta) itn.

Zlatko Kaučič je izdal približno 60 albumov, večinoma v tujini. Tudi njegov novi projekt Kovček petih CD-jev z naslovom Diversity je izšel je pri poljski založbi Not Two Records. Kovček Diversity sooblikujejo CD-ji: Buttefly Wings, Kras, Rainbow Solitude, Anima in Med-ana. Kaučič je v ta svoj projekt vključil Lotte Anker, Johannesa Bauerja, Agustíja Fernándeza, Arturja Majewskega, Rafała Mazurja, Phila Mintona in Evana Parkerja.

Izjemno ustvarjalna umetniška pot Zlatka Kaučiča je po kranjski in cerkljanski razstavi tokrat v Galeriji Avla NLB v Ljubljani predstavljena kot pogled skozi objektiv priznanih fotografov na razstavi ”Zlatko Kaučič – 40 let ustvarjanja”. To je tudi spremljevalna razstava 59. Jazz festivala Ljubljana, na katerem bo v četrtek, 29. junija, Zlatko Kaučič nastopil v mednarodnem triu December Soul skupaj z dvema italijanskima glasbenikoma: s pianistom Stefanom Battaglio in basistom Salvatorejem Maiorejem.

Še prej pa je Zlatko Kaučič  premierno predstavil nove avtorske projekte Kovček petih CD-jev z naslovom Diversity v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Jolanda Fele