Orkestrada je skupina, ki se ukvarja s poezijo in njeno melodijo. Zamisel o poeziji, ki se prepeva in uprizarja na svojstven način, se je porodila avtorici in pevki Radi Kikelj Drašler. Pesnica je nastopala na pesniških večerih v družbi kitarista, nato je po sodelovanju z basistom Thiernom Diallom leta 2010 nastala Orkestrada – zasedba osmih glasbenic in glasbenikov: Rada Kikelj Drašler – vokal, avtorica besedil, Matija Krečič – violina, Asja Grauf – flavta, Nina Kodrič – altovska flavta, Boris Magdalenc – hang, Boštjan Franetič – el. kitara, Thierno Diallo – kontrabas, Vid Drašler – bobni. Glasbeni prvenec "Spusti" (pri njem je sodelovala tudi violinistka Petra Onderufova) so leta 2011 izdali pri Založbi Radia Študent.
Leta 2013 so prejeli prvo nagrado na Festivalu slovenskega šansona – nagrado za Šanson leta 2013 za skladbo Utrip. Osebnoizpovedna pesem, ki govori o intimnem doživljanju sveta ter prinaša sporočilo življenja in smrti, je leta 2015 pri Humanističnem in umetniškem društvu "O" izšla tudi v pesniškem prvencu Rade Kikelj Drašler z naslovom "Košček sanj".
Novembra 2017 je Orkestrada v petčlanski zasedbi (Rada Kikelj Drašler, Asja Grauf, Boštjan Franetič, Thierno Diallo, Vid Drašler) v studiu Lotos Music posnela novi, drugi album z osmimi skladbami. Besedila Rade Kikelj Drašler, zapisana v bolj ali manj prostem verzu, imajo jasen ritem, močno sporočilno jedro. Avtorska glasba skupine Orkestrada se žanrsko ne omejuje, sprehaja se skozi različne zvrsti. Glasbeni vplivi so najrazličnejši: vokalni jazz, šanson, zlata leta slovenske popevke, blues, svobodna improvizirana glasba, rock in še kaj.
Novi, drugi album Utrip je 23. maja izšel pri založbi Celinka.si. Koncertna premiera albuma Utrip bo na festivalu Godibodi na Ljubljanskem gradu – v petek, 8. junija. Predstavila ga bo Orkestrada v prenovljeni novi zasedbi: Rada Kikelj Drašler – glas, Boštjan Franetič – kitara, Rok Zalokar – klaviature, Vid Drašler – bobni in Thierno Diallo – bas.

Orkestrada se ukvarja s poezijo in njeno melodijo

V oddaji Na piedestal smo predstavili novi, drugi album skupine Orkestrada z naslovom ”Utrip”.
Orkestrada je skupina, ki se ukvarja s poezijo in njeno melodijo. Zamisel o poeziji, ki se prepeva in uprizarja na svojstven način, se je porodila avtorici in pevki Radi Kikelj Drašler. Pesnica je nastopala na pesniških večerih v družbi kitarista, nato je po sodelovanju z basistom Thiernom Diallom leta 2010 nastala Orkestrada – zasedba osmih glasbenic in glasbenikov: Rada Kikelj Drašler – vokal, avtorica besedil, Matija Krečič – violina, Asja Grauf – flavta, Nina Kodrič – altovska flavta, Boris Magdalenc – hang, Boštjan Franetič – el. kitara, Thierno Diallo – kontrabas, Vid Drašler – bobni. Glasbeni prvenec “Spusti” (pri njem je sodelovala tudi violinistka Petra Onderufova) so leta 2011 izdali pri Založbi Radia Študent,
Leta 2013 so prejeli prvo nagrado na Festivalu slovenskega šansona – nagrado za Šanson leta 2013 za skladbo Utrip.
Osebnoizpovedna pesem, ki govori o intimnem doživljanju sveta ter prinaša sporočilo življenja in smrti, je leta 2015 pri Humanističnem in umetniškem društvu “O” izšla tudi v pesniškem prvencu Rade Kikelj Drašler z naslovom “Košček sanj”.
Novembra 2017 je Orkestrada v petčlanski zasedbi (Rada Kikelj Drašler – poezija, vokal, Asja Grauf – flavta, Boštjan Franetič – kitara, Thierno Diallo – kontrabas, Vid Drašler – bobni) v studiu Lotos Music posnela novi, drugi album z osmimi skladbami. Besedila Rade Kikelj Drašler, zapisana v bolj ali manj prostem verzu, imajo jasen ritem, močno sporočilno jedro. Avtorska glasba skupine Orkestrada se žanrsko ne omejuje, sprehaja se skozi različne zvrsti. Glasbeni vplivi so najrazličnejši: vokalni jazz, šanson, zlata leta slovenske popevke, blues, svobodna improvizirana glasba, rock in še kaj.
Novi, drugi album Utrip je 23. maja izšel pri založbi Celinka.si. Koncertna premiera albuma Utrip bo na 11. festivalu sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi na Ljubljanskem gradu – v petek, 8. junija. Predstavila ga bo Orkestrada v prenovljeni novi zasedbi: Rada Kikelj Drašler – glas, Boštjan Franetič – kitara, Rok Zalokar – klaviature, Vid Drašler – bobni in Thierno Diallo – bas.
Pred tem je z albumom Utrip  Orkestrada gostovala v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele