Mito je svojo ustvarjalno pot kot MC začel v mariborskem rapovskem kolektivu Tekochee Kru (Šuljo, Luga, Emkej, Sniki, Stash, Gersh, Mito), v katerem so nastali albumi: Štala v glavi (2003), Adijo stari kaki scenarij (2007) in Sabljasti tiger (2014). Prav tako je dejaven v velenjsko-mariborski navezi Velebor (Mrigs, Ghet, Emkej, Mito), ki je leta 2013 izdala album Božja Gamad (2013).
V tem obdobju je poleg številnih sodelovanj z drugimi domačimi raperji nastal tudi Mitov samostojni prvenec Egon (2011), ki ga je posnel s producentom Šuljom.
Novi, drugi album Bratstvo in estradstvo pa je bil projekt, ki je trajal dve leti in v katerem je Mito sodeloval s petimi producenti. Nite (Tropski&Nite), YNGFireflly, Tamau, Theejay (Wrong Idea) in Šuljo so ustvarili razgibano produkcijo s prepletom različnih stilov in prijemov za novih 16 Mitovih pesmi. Mito v njih obravnava različna področja življenja, sporoča svoje mišljenje in kritično opozarja na določene stvari.
Album, ki ga je fizično in na spletu izdala založba Beton Records, je Mito koncertno premierno predstavil 15.12. 2017 v klubu Štuk v Mariboru. Mito in N’toko sta 28.12. 2017 nastopila na Festivalu Alternativne Kulture – FAK v Udarniku v Mariboru. V Ljubljani je bila koncertna premiera albuma Bratstvo in estradstvo 26. januarja na 136-em Rapetku z naslovom ”Rapetek sreča Betonrecords” v Gala hali. Na istem prizorišču je nastopil tudi 2. februarja v okviru 4. festivala MENT Ljubljana. Naslednji Mitov nastop z mladim mariborskim producentom / beatmakerjem DJem YNGFirefllyjem bo v soboto, 24. 2. 2018, ob 22.00 v MIKKu v Murski Soboti na dogodku HIP HOP praksa.

Mito & YNGFireflly - foto: Janez Klenovšek

Se mi zdi, da je tudi družba zelo razdvojena. In tu potem pride do bratstva in estradstva: vsi bi, pa ne bi!

Na piedestalu je gostoval mariborski raper Mito z albumom Bratstvo in estradstvo.
Mito je svojo ustvarjalno pot kot MC začel v rapovskem kolektivu Tekochee Kru (Šuljo, Luga, Emkej, Sniki, Stash, Gersh, Mito), v katerem so nastali albumi: Štala v glavi (2003), Adijo stari kaki scenarij (2007) in Sabljasti tiger (2014). Prav tako je dejaven v velenjsko-mariborski navezi Velebor (Mrigs, Ghet, Emkej, Mito), ki je leta 2013 izdala album Božja Gamad (2013).
V tem obdobju je poleg številnih sodelovanj z drugimi domačimi raperji nastal tudi Mitov samostojni prvenec Egon (2011), ki ga je posnel s producentom Šuljom.
Novi, drugi album Bratstvo in estradstvo pa je bil projekt, ki je trajal dve leti in v katerem je Mito sodeloval s petimi producenti. Nite (Tropski&Nite), YNGFireflly, Tamau, Theejay (Wrong Idea) in Šuljo so ustvarili razgibano produkcijo s prepletom različnih stilov in prijemov za novih 16 Mitovih pesmi. Mito v njih obravnava različna področja življenja, sporoča svoje mišljenje in kritično opozarja na določene stvari. ”Se mi zdi, da je tudi družba zelo, zelo razdvojena. In tu potem pride do bratstva in estradstva: vsi bi, pa ne bi!” pravi Mito.
Album, ki ga je fizično in na spletu izdala založba Beton Records, je Mito koncertno premierno predstavil 15.12. 2017 v klubu Štuk v Mariboru.  Mito in N’toko sta 28.12. 2017 nastopila na Festivalu Alternativne Kulture – FAK v Udarniku v Mariboru. V Ljubljani je bila koncertna premiera albuma Bratstvo in estradstvo 26. januarja na 136. Rapetku z naslovom Rapetek sreča Betonrecords v Gala hali. Na istem prizorišču je nastopil tudi 2. februarja v okviru 4. festivala MENT Ljubljana. Naslednji Mitov nastop z mladim mariborskim producentom / beatmakerjem DJem YNGFirefllyjem bo v soboto, 24. 2. 2018, ob 22.00 v MIKKu v Murski Soboti na dogodku HIP HOP praksa.
Mito je z albumom Bratstvo in estradstvo gostoval v oddaji Na piedestal.

 

Jolanda Fele