V oddaji Na piedestal je gostoval kitarist in skladatelj Samo Šalamon z novim albumom ''Samo Šalamon & Howard Levy: Peaks of Light''.
Novi duo projekt Samo Šalamon in Howard Levy predstavlja dva fantastična glasbenika svetovnega razreda, kitarskega mojstra Sama Šalamona in mojstra ustne harmonike, grammyjevca Howarda Levyja.
Album Peaks of Light je nadaljevanje odmevnega Šalamonovega sodelovanja z najopaznejšimi mednarodnimi imeni.
Slovenski glasbenik Samo Šalamon je eden najbolj nadarjenih novih jazzovskih kitaristov na svetu. Do zdaj je posnel več kot 20 albumov kot vodja za svetovno priznane založbe – izjemne in tudi v tujem tisku zelo hvaljene albume - ter igral in snemal s svetovnimi glasbenimi zvezdami jazza. Njegov album z naslovom Ornethology je prestižna angleška založba Penguin Books leta 2010 uvrstila med 1001 najboljši album v zgodovini jazzovske glasbe!
Ameriški glasbenik Howard Levy je najboljši in najinovativnejši mojster ustne harmonike na svetu, večkratni dobitnik grammyja, ustanovni član skupine Bela Fleck & The Flecktones, glasbenik, ki je sodeloval s svetovnimi zvezdami, kot so Bobby McFerrin, Donald Fagen, Dolly Parton, Paquito D'Rivera, Paul Simon, Rabih Abou-Khali. Jazzovski kritiki pravijo, da je INOVATOR na svojem instrumentu – ustni harmoniki: "On je lahko najbolj radikalni samostojni tehnični inovator v zgodovini njegovega instrumenta ...".
Album Peaks of Light je kot zgoščenka in v digitalni različici izšel v samozaložbi (Samo Records) konec januarja 2018. Oktobra bosta Samo Šalamon in Howard Levy album koncertno predstavila na evropski turneji, v okviru katere bo nekaj koncertov tudi v Sloveniji.

Novi album predstavlja novi duo: mojster kitare Samo Šalamon in mojster ustne harmonike, grammyjevec Howard Levy

Gost prve februarske oddaje Na piedestal je bil kitarist in skladatelj Samo Šalamon z novim albumom ”Samo Šalamon & Howard Levy: Peaks of Light”.
Album Peaks of Light je nadaljevanje odmevnega sodelovanja našega kitarista in skladatelja z najopaznejšimi mednarodnimi imeni, tokrat iz ZDA.
Novi duo projekt Samo Šalamon in Howard Levy predstavlja dva fantastična glasbenika svetovnega razreda. Slovenski glasbenik Samo Šalamon je eden najbolj nadarjenih novih jazzovskih kitaristov na svetu, njegov album z naslovom ”Ornethology” je prestižna angleška založba Penguin Books leta 2010 uvrstila med 1001 najboljši album v zgodovini jazzovske glasbe!
Ameriški glasbenik Howard Levy je najboljši in najinovativnejši mojster ustne harmonike na svetu, ustanovni član skupine Bela Fleck & The Flecktones, večkratni dobitnik grammyja, glasbenik, ki je sodeloval s svetovnimi zvezdami, kot so Bobby McFerrin, Donald Fagen, Dolly Parton, Paquito D’Rivera, Paul Simon, Rabih Abou-Khali.

Samo Šalamon je ”eden najbolj nadarjenih mladih kitaristov in skladateljev na današnji jazzovski sceni”(Allmusic.com, ZDA). Do zdaj je posnel 23 albumov kot vodja za svetovno priznane založbe (Clean Feed Records, Fresh Sound New Talent, NotTwo Records, Steeplechase und Splasch Records) – izjemne in tudi v tujem tisku zelo hvaljene albume – ter igral in snemal s svetovnimi glasbenimi zvezdami jazza, kot so John Scofield, Howard Levy, Tim Berne, Paul McCandless, Mark Turner, John Hollenbeck, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Dave Binney, Josh Roseman, John Hebert, Donny McCaslin, Dominique Pifarely, Gerald Cleaver, Stefano Battaglia, Julian Arguelles, Carlo DeRosa, Tyshawn Sorey, Matt Brewer, Kariem Riggins, John O’Gallagher, Loren Stillman, Alex Machacek, Christian Lillinger, Pascal Niggenkemoper, Mikkel Ploug, Manu Codjia, Luciano Biondini, Jim Mullen, Rudi Mahall, Fareed Haque, Rudy Linka, Paolino Dalla Porta, Ares Tavolazzi, Roberto Dani, Joris Teepe, Bruno Cesselli, Zlatko Kaučič, Salvatore Maiore, Kyle Gregory, Emanuele Cisi, Gianluca Petrella, Dejan Terzić, Wilbert de Joode in drugi. Redno sodeluje z domačimi in tujimi umetniki različnih generacij ter poučuje mlajše glasbenike in jim predaja svoje znanje.
Howard Levy je najboljši in najinovativnejši mojster ustne harmonike na svetu, ustanovni član skupine Bela Fleck & The Flecktones, večkratni dobitnik nagrade grammy (leta 1997 za Best Pop Instrumental in 2012 za Best Instrumental Composition) in glasbenik, ki je sodeloval s svetovnimi zvezdami, kot so Bobby McFerrin, Donald Fagen, Dolly Parton, Paquito D’Rivera, Paul Simon, Rabih Abou-Khalil, Michel Godard, Chuck Mangione, Holly Cole, Mark Nauseef, Miroslav Tadić, Kenny Loggins itd. Jazzovski kritiki pravijo, da je INOVATOR na svojem instrumentu – ustni harmoniki: “On je lahko najbolj radikalni samostojni tehnični inovator v zgodovini njegovega instrumenta …”.

Na albumu Peaks of Light, ki sta ga Samo Šalamon in Howard Levy posnela maja 2017 v Mariboru, je 11 skladb. Večina njih je avtorsko delo Sama Šalamona, dve pa sta ustvarila skupaj s Howardom Levyjem. Peaks of Light je kot zgoščenka in v digitalni različici izšel v samozaložbi (Samo Records) konec januarja 2018.
Oktobra bosta album koncertno predstavila na evropski turneji, v okviru katere bo nekaj koncertov tudi v Sloveniji (6. 10. Ravne na Koroškem, 15. 10. Maribor, 16. 10. Ljubljana).
Tudi o tem v pogovoru s Samom Šalamonom, ob glasbi z albuma ”Samo Šalamon & Howard Levy: Peaks of Light” v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele