V oddaji Na piedestal smo predstavili novi, drugi album skupine Artbeaters z naslovom ”Life Compass On!”.
Artbeaters v svoji edinstvenosti violine v ospredju jazzovskih zasedb je stalna jazzovska skupina in redno deluje v slovenskem glasbenem prostoru. Po izjemno uspešnem prvencu Garden of Adventure so člani skupine Artbeaters za nov album Life Compass On! združeni v novi, še boljši in večji zasedbi – v kvintetu. Artbeaters v sestavi Peter Ugrin – violina, Marko Čepak Maki – kitara, Aleš Ogrin – klaviature, Ilj Pušnik – bas, Janez Gabrič – bobni nadaljuje svoje edinstveno bendovsko glasbeno izražanje.
Začetki zasedbe Artbeaters, dokaj nove glasbene zasedbe mladih, v tujini šolanih akademskih glasbenikov, sicer segajo v januar 2011. Skupina Artbeaters je koncertirala po festivalih in klubih, gostovala in snemala za tuje in domače radijske in televizijske oddaje. Maja 2013 je zmagala na 6. Mednarodnem jazzovskem tekmovanju Europafest, januarja 2013 izdala prvenec Garden of Adventure, avgusta 2013 pa na 14. mednarodni delavnici in festivalu Jazzinty prejela vse tri nagrade: nagrado Jazzon za najboljšo kompozicijo in še 2 nagradi: za najboljšo izvedbo ter za najboljši bend.
Nastanek novega, drugega albuma je verjetno najtehtneje narekovala Ugrinova skladba Driftin’ on Vis, ki je zmagala na festivalu Jazzinty v kategoriji Jazzon, kot najboljša kompozicija in prejela 1. nagrado. Druge kompozicije na novem albumu Life Compass On! v glasbenem značaju sledijo slogu sodobnega izražanja. Celoten album temelji na edinstvenosti in na raznolikosti kompozicij, ki so med seboj smiselno povezane v glasbeno celoto v stilu večjega večstavčnega dela in zato so v sami vsebini albuma kompozicije enako priviligirane kot improvizacija.

Foto: Benjamin Kovač

Po izjemno uspešnem prvencu Garden of Adventure so člani jazzovske skupine Artbeaters za nov album Life Compass On! združeni v novi, še boljši in večji zasedbi – v kvintetu. Artbeaters v sestavi Peter Ugrin – violina, Marko Čepak Maki – kitara, Aleš Ogrin – klaviature, Ilj Pušnik – bas, Janez Gabrič – bobni nadaljuje svoje edinstveno bendovsko glasbeno izražanje.Nastanek novega, drugega albuma je verjetno najtehtneje narekovala Ugrinova skladba Driftin’ on Vis, ki je zmagala na festivalu Jazzinty v kategoriji Jazzon, kot najboljša kompozicija in prejela 1. nagrado. Druge kompozicije na novem albumu Life Compass On! v glasbenem značaju sledijo slogu sodobnega izražanja. Celoten album temelji na edinstvenosti in na raznolikosti kompozicij, ki so med seboj smiselno povezane v glasbeno celoto v stilu večjega večstavčnega dela in zato so v sami vsebini albuma kompozicije enako priviligirane kot improvizacija.
Začetki zasedbe Artbeaters, dokaj nove glasbene zasedbe mladih, v tujini šolanih akademskih glasbenikov, sicer segajo v januar 2011. Eden izmed njihovih adutov je preseganje žanrskih okvirov. Artbeaters v svoji edinstvenosti violine v ospredju jazzovskih zasedb je stalna jazzovska skupina in redno deluje v slovenskem glasbenem prostoru.
Maja 2012 so se prijavili na 6. Mednarodno jazzovsko tekmovanje Europafest 2012 v Bukarešti. Med 160 prijavljenimi jazzovskimi zasedbami skupinami so se najprej uvrstili med 25 najboljših in na sklepni prireditvi, finalu, v teatru Odeon v romunski prestolnici zmagali.
Sledili so koncerti po festivalih in klubih v Sloveniji. Januarja 2013 so izdali svojo prvo studijsko ploščo z naslovom Garden of adventure. Prvenec z desetimi avtorskimi skladbami, ki je prinašal, čeprav žanrsko neopredeljene, koščke glasbe s celega sveta, je prejel številne pozitivne kritike iz tujine s strani profesionalnih glasbenih kritikov. Zasedba je prvič v zgodovini na istem tekmovanju, na 14. mednarodni delavnici in festivalu Jazzinty, prejela vse tri nagrade, poleg nagrade Jazzon za najboljšo kompozicijo je prejela še 2 nagradi: za najboljšo izvedbo ter za najboljši bend. Vrstila so se gostovanja in snemanja za tuje in domače radijske in televizijske oddaje. V novembru 2016 pa so posneli osem avtorskih skladb za drugi studijski album Life Compass On!, ki so ga izdali 27. decembra, na dan izida pa predstavili na koncertu v Ljubljani.
Tudi o tem v pogovoru s Petrom Ugrinom, članom zasedbe Artbeaters, ob glasbi z novega albuma ”Life Compass On!’ v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele