V oddaji Na piedestal smo gostili trio Širom. Dan pred uradnim izidom smo premierno predstavili njegov prvenec z naslovom ”I.”.
Prekmursko-tolminsko-kraški trio Širom sestavljajo: Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren. Vsi trije so prav tako dejavni še v številnih drugih glasbenih skupinah in projektih (ŠKM banda, Hexenbrutal, Najoua, Samo Gromofon).
V zasedbi Širom ustvarjajo avtorsko instrumentalno glasbo, ki iz transa, akustične meditativne zamaknjenosti in polimelodičnosti prehaja v zveneče psihedelične pasaže, v katerih se znajdejo tudi nepričakovani preobrati. Glasbo tria Širom, ki se skozi miniaturne preplete tradicionalnih godb, klasičnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo izkušnjo, zaznamuje edinstven zvok, ki ga oblikuje kombinacija klasičnih, tradicionalnih in svojeročno izdelanih glasbil.
Širom na prvencu I. razkriva osebno ter odkriva nove svetove.

Prekmursko-tolminsko-kraški trio Širom sestavljajo: Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren. Vsi trije so prav tako dejavni še v številnih drugih glasbenih skupinah in projektih (ŠKM banda, Hexenbrutal, Najoua, Samo Gromofon).

V zasedbi Širom Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja ustvarjajo avtorsko instrumentalno glasbo, ki iz transa, akustične meditativne zamaknjenosti in polimelodičnosti prehaja v zveneče psihedelične pasaže, v katerih se znajdejo tudi nepričakovani preobrati.

Glasbo tria Širom, ki se skozi miniaturne preplete tradicionalnih godb, klasičnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo izkušnjo, zaznamuje edinstven zvok, ki ga oblikuje kombinacija klasičnih, tradicionalnih in svojeročno izdelanih glasbil. Med njimi so: violina, viola, ribab, balafon, kalimba, obročni bobni, bendžo, bas boben, cevni zvonci, harfe, ukulele, kalimba, brač in zvočila.

Širom na prvencu I.  razkriva osebno ter odkriva nove svetove. Album je bil posnet, zmiksan in masteriziran v studiu Iztoka Zupana (Klopotec) v Posavcu. Slika na naslovnici je delo slikarja Marka Jakšeta, oblikovanje albuma pa je delo Eve Kosel.  Prvenec I. bo izšel 12. januarja 2016 v sodelovanju Založbe Radia Študent in založbe Klopotec.

V Klubu Cankarjevega doma bo v torek, 12. januarja, ob 20.00 dvojni koncert cikla Cankarjevi torki: prvenec I.  bo na dan uradnega izida premierno predstavil trio Širom, portugalska zasedba Powertrio pa četrti album Di Lontan.

Pred koncertom in pred uradnim izidom je trio Širom prvenec I. premierno predstavil v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele