Prejšnje oddaje Mimo grede V divjini smo namenili bolj hrani in temu, kaj vse lahko pripravimo iz divjih rastlin, v tokratni pa smo pokušali pijače. V naši naravi rastejo rastline, iz katerih lahko pripravimo ne le nadomestek kave, pač pa tudi kakava. Seveda pa omenimo tudi kaj močnejšega, oziroma je to storila sogovornica Veronike Gnezda.

Sok iz drnulj, vino iz jerebike, kavni nadomestek iz navadnega potrošnika oziroma cikorije, iz korenine potočne sretene pa lahko pripravimo celo nadomestek kakava

Slovenija je zaradi prepleta različnih habitatov bogata z užitnimi vrstami divjih rastlin. S temi se ukvarja tudi Andreja Papež Kristanc, biologinja in avtorica knjige Zeliščar na sprehodu, ki je skupaj s soprogom leta 2015 ustanovila Zavod za uporabno botaniko Divji vrt.

foto: Osebni arhiv Andreje Papež Kristanc

Divji vrt je neobdelan, a na njem vse dobro zraste, pravi Andreja, ki se je bolj poglobila v divjo prehrano in kulinariko, ta je bila tudi tema njene diplomske naloge. Vedno rada eksperimentira tudi pri pijačah iz divjih rastlin. Povedala nam je, kako omediti drnulje, plodove rumenega drena, iz katerega lahko pripravite izjemno okusen sok, izkušnje ima tudi z vinom oziroma penino iz jerebike. V naši naravi rastejo rastline, iz katerih lahko pripravimo ne le nadomestek kave, pač pa tudi kakava.

Divja hrana je rdeča nit tudi v kuhinji Marka Pavčnika, kuharskega mojstra in lastnika restavracije Pavus, ki nam je povedal, kako je sam eksperimentiral pri pripravi pijač iz divjih rastlin.

Veronika Gnezda