Če že pogrešate poletje in cvetoče travnike, bo današnja oddaja Mimo grede v divjini prava vsebina za vas. V tokratni oddaji se bomo spomnili poletja in z rastlinami bogatih travnikov ter predstavili nekaj rastlin, ki so še kako dobre in dobrodošle za popestritev vsakdanjih jedi. Na Kozjansko vaju povabita Veronika Gnezda in njena sogovornica Karmen Gajšek, na koncu pa po kak divji recept zavijemo še v Laško k šefu Marku Pavčniku.

Med okusnimi rastlinami so tudi take, ki jih imajo številni za nadležen vrtni plevel, pa tudi praženi poganjki trpotčevih cvetov oziroma travniški ocvirki

Še pred pravim mrazom smo se še malo spomnili poletja in z rastlinami bogatih travnikov, zato bomo predstavili nekaj rastlin, ki so še kako dobrodošle za popestritev vsakdanjih jedi. Naša vodnica po kozjanskih travnikih je bila Karmen Gajšek, nabiralka in zeliščarka, ki jo vprašanje "Kje so tiste rožice?" žene v nabiralniško raziskovanje ekosistemov, ter v prepoznavanje in predstavljanje vsega, kar je užitno in zdravilno v divjini. Ena takih rastlin je na primer navadni tolščak ali portulak, ki ga nekateri vztrajno pulijo iz zemlje, čeprav ima ta plevel okus po limoni in je v kuhinji zelo uporaben. Taka so tudi koprivina semena, ki so jih že nekoč namakali v vino, marsikdo pa si ne predstavlja polente brez travniških ocvirkov, kot jim je pravil Dario Cortese.

Trpotčeve popke večkrat pripravi tudi kuharski mojster Marko Pavčnik, ki smo ga obiskali na gradu Tabor Laško v restavraciji Pavus.

foto: Rok Deželak

Veronika Gnezda