Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Lirični utrinek

2472 epizod

2472 epizod


Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.


28. 03. 2024

Robert Bly: Zgolj dan

Pesem Zgolj dan ameriškega pesnika Roberta Blya je prevedla Tina Kozin. Interpretira jo Robert Prebil. Produkcija 2019.


27. 03. 2024

Gerald Zschorsch: Polje pred bitko

Gerald Zschorsch se je rodil leta 1951 v Vzhodni Nemčiji. Zaradi odkrito protisovjetske drže so ga v mladosti večkrat aretirali. Leta 1974 so ga izgnali iz NDR in naselil se je v Zahodni Nemčiji. Prvo pesniško zbirko z naslovom Samo nikar ne mislite, da sem žalosten je izdal leta 1981 in bil zanjo nominiran za nagrado Ingeborg Bachmann. Njegova poezija je odrezava, trpko kritična, samotarsko distancirana, včasih polna protislovij. Taka je tudi njegova pesem Polje pred bitko. Prevedla jo je Tesa Drev Juh, interpretira jo Jernej Kuntner. Produkcija 2015.


26. 03. 2024

Jovan Vesel-Koseski: Citre v roki tiho hodim ...

Ob 140. obletnici smrti Jovana Vesela-Koseskega, Prešernovega sodobnika, ki je bil sredi 19. stoletja eden najbolj cenjenih pesnikov, dokler ni po ostrih kritikah, predvsem Josipa Stritarja in Frana Levstika, obveljal za pesnika, ki uporablja izumetničen, nenaraven jezik, smo izbrali njegovo 21. pesem iz dela Jugo-evropejski glosar ali Slovenski glasnik v interpretaciji Frančka Drofenika. Posneto leta 1984.


25. 03. 2024

France Prešeren: Nezakonska mati

Ob materinskem dnevu smo izbrali eno od najbolj znanih pesmi Franceta Prešerna z naslovom Nezakonska mati. Pesem je Prešeren objavil v zbirki Poezije, literarna zgodovina pa predvideva, da ga je pri pisanju Nezakonske matere vodil njegov odnos s šiviljo Ano Jelovšek, s katero sta imela tri nezakonske otroke. Pesem interpretira Maja Končar.


24. 03. 2024

Jiři Wolker: Pomlad

Pesnitev Pomlad je napisal Jiři Wolker, češki pesnik, pisatelj, dramatik, kritik, esejist in prevajalec, rojen leta 1900. Poslovenil jo je Dušan Ludvik, interpretira jo dramski igralec Radko Polič.


23. 03. 2024

Lili Novy: Samota

Pesnica Lili Novy, rojena leta 1885, je pisala sprva v nemščini, potem tudi v slovenščini, slovensko poezijo je prevajala v nemščino, na primer Prešerna in Župančiča. Velja za eno naših najboljših pesnic. Tokrat bomo poslušali njeno pesem Samota, ki jo interpretira dramska igralka Vesna Jevnikar.


22. 03. 2024

Ivan Minatti: Marčne strehe

Dvaindvajsetega marca leta 1924 se je v Slovenskih Konjicah rodil akademik Ivan Minatti, slovenski pesnik, prevajalec in urednik. Med njegovimi pesniškimi zbirkami je gotovo najbolj poznana tista z naslovom Nekoga moraš imeti rad, v kateri je objavil pesem z istim naslovom. Ob stoti obletnici rojstva pesnika Minattija bomo poslušali pesem Marčne strehe. Interpretira jo Maja Gal Štromar.


21. 03. 2024

Dane Zajc in Janez Škof: Vseeno kam

Poezija in glasba sta sestri že vse od nastanka. Enkraten spoj poezije in glasbe je uspel pesniku Danetu Zajcu ter glasbeniku in dramskemu igralcu Janezu Škofu na zgoščenki z naslovom Ogenj v ustih (Beletrina, 2000). Na njej sta skupaj ali vsak posamično interpretirala pesmi. Na svetovni dan poezije objavljamo pesem Vseeno kam Daneta Zajca v interpretaciji Janeza Škofa ob njegovi avtorski glasbi.


20. 03. 2024

Petra Zupančič: Pomlad

Začela se je koledarska pomlad. Zato smo izbrali pesem z naslovom Pomlad, ki jo je napisala Petra Zupančič, sicer avtorica zbirke Premog, svoje prve in doslej edine knjige pesmi. Zanjo je bila leta 2010 nominirana za najboljši knjižni prvenec, bila pa je tudi med nominiranci za Jenkovo nagrado. Interpretacija: Saša Mihelčič.


19. 03. 2024

William Stanley Merwin: Marec je

Ameriški pesnik William Stanley Merwin se je rodil leta 1927, umrl je leta 2019. Napisal je kakih petdeset knjig poezije in proze. Pesem Marec je prevedel Miha Avanzo. S prav posebno metaforiko govori o posebnem doživljanju subjekta pomladnega meseca, v katerem smo tudi mi. Interpretacija: Boris Ostan.


18. 03. 2024

Srečko Kosovel: Pesem s krasa

Na današnji dan pred 120 leti se je v Sežani rodil Srečko Kosovel. Je ena najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovinske avantgarde, ki je z njim dosegla uspešno zlitje različnih prvin. Kosovelovi pesniški začetki pa so bili impresionistični, v tem je nadaljeval izročilo slovenske moderne, predvsem Ketteja in Murna. Vendar že v impresionističnih pesmih impresije iz zunanjega sveta dobijo ekspresiven pomen. Poudarjene so osebne bivanjske teme osamljenosti, nemoči, groze smrti in tragičnega odnosa do sveta; v Pesmi s Krasa, ki je iz omenjenega obdobja, pa zvenijo tudi spodbudnejši toni. Interpretira Slavko Cerjak. Produkcija leta 2006.


17. 03. 2024

Robert Bly: Koža na konjevem vratu

Pokojni ameriški pesnik Robert Bly je napisal več kot 20 avtorskih in prevodnih knjig poezije. V domovini velja za enega ključnih avtorjev, ki so pripomogli k uveljavitvi in priljubljenosti pesmi v prozi kot posebne literarne zvrsti. Avtorjeve pesmi v prozi so v svojem jedru poetične bivanjske refleksije in čeprav temeljijo na nazornih vizualnih podobah, pogosto vzetih iz sveta narave, kaže pomen njegove poezije iskati globlje, bolj na abstrahirani kot na dobesedni pomenski ravni. Pesem v prozi Koža na konjevem vratu je vzeta iz avtorjeve zbirke Seganje k svetu. Interpretira: Branko Jordan, prevod: Tina Kozin, produkcija leta 2017.


16. 03. 2024

Uroš Zupan: Priprave na prihod aprila

Pesem Priprave na prihod aprila je izbrana iz Zupanove pesniške zbirke Odpiranje delte, za katero je leta 1996 prejel nagrado Prešernovega sklada. Napisana je v impresivni, poetični govorici in v skoraj slovesnem tonu tematizira zorenje, prihajanje nekega novega, drugačnega časa. Interpretira jo Matej Recer. Produkcija leta 2014.


15. 03. 2024

Gašper Malej: okno v medprostoru

Pesem Okno v medprostoru je objavljena v knjigi Pod tisto celino, tretji pesniški zbirki Gašperja Maleja. Izpisuje jo močna prispodobična govorica, ki se na formalni ravni oblikuje v pesmi v verzni obliki, pesmi v prozi in fragmente. Tematsko je razgibana, a vse tematike se prepletajo v stremljenju po prepoznanju, ohranjanju in ščitenju osebne integritete in svojega mesta v svetu. Interpretira: Matej Puc. Produkcija 2019.


14. 03. 2024

Billy Collins: Zemljan

Kar nekaj let in izdanih pesniških zbirk je moral Billy Collins čakati, da se je iz anonimnega prelevil v opaženega in pozneje v enega izmed najbolj priljubljenih ameriških pesnikov. Njegov preboj se je začel s tretjo knjigo, Jabolko, ki je osupnilo Pariz, izdal pa jo je pri skoraj petdesetih letih. Iz nje je tudi pesem Zemljan, ki jo zaznamuje avtorjev značilni humor. Pesem v prevodu Uroša Zupana interpretira Barbara Žefran. Produkcija: 2012.


13. 03. 2024

Maja Vidmar: Labod

Maja Vidmar velja za eno najboljših slovenskih avtoric erotične poezije, a erotiko je pri tem treba razumeti v širšem pomenu – kot erotično usmerjenost do sveta, celote bivajočega. Ta zaznamuje tudi njeno knjigo poezije Minute prednosti, iz katere je izbrana pesem. Interpretira Saša Mihelčič. Produkcija: 2016.


12. 03. 2024

Srečko Kosovel: Drevo v pomladi

Gregorjevo je, marec, pomlad ... morda najbolj jo je čutiti po poganjkih na drevesih - vzbuja pa različne občutke - nekatere navda z vitalno energijo, druge s tesnobo. In kako je neko 'drevo v pomladi' za belo ograjo navdihnilo Srečka Kosovela? Interpret je Matej Recer.


11. 03. 2024

Boris Pasternak: Marec

Letni časi so bili vedno spodbuda za najrazličnejše pesniške razmisleke. Marec, kot prvi pomladni mesec, je k temu spodbudil znamenitega ruskega pesnika Borisa Pasternaka. Prevajalec Tone Pavček, interpret Primož Ekart. Produkcija 2008.


10. 03. 2024

Milan Jesih: Za vselej je zastal otrok pred hišo

Interpretacija: Branko Jordan


09. 03. 2024

Marija Švajncer: Satie

Interpretacija: Barbara Žefran.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt