Miha Leitinger je 24-letni študent biologije, ekologije in naravovarstva, ki je košček tropov preselili v stekleno posodo. Rastlinski terariji so samooskrbni, eksotične rastline pa uspevajo v visoki zračni vlagi.

Miha Leitinger je 24-letni študent biologije, ekologije in naravovarstva, ki je košček tropov preselili v stekleno posodo. Rastlinski terariji so samooskrbni, eksotične rastline pa uspevajo v visoki zračni vlagi

Miha Leitinger se je med študijem naučil, kako se razmnožujejo rastline in tkivne kulture ter kakšno oskrbo potrebujejo. Zamisel za rastlinski terarij je nastala po tem, ko je za starše in prijatelje iskal zanimivo darilo, ki bi v nasprotju z vsemi podarjenimi lončnicami preživelo več kot nekaj tednov. Rastlinski terariji so samooskrbni, če so na mestu z veliko svetlobe, pa jih je vsakih nekaj mesecev treba le malo poškropiti z vodo. 

"Terariji in vse potrebščine so okupirale naš celoten dom. Dobro, da se je sestra odselila pred enim letom in je bila njena soba prosta. Tam sem postavil del izdelovalnice, okupiral sem tudi malo garaže, kjer so kamenje in druge potrebščine. Ko še nisem imel polic z led žarnicami, so bili terariji po vseh okenskih policah in celem stanovanju, saj rastline potrebujejo svetlobo."

Milenijci obožujejo sobne rastline, trend se širi kot ekspanzivne vrste v naravi. Rastline mladi naročajo po spletu, prinašajo iz vrtnih centrov, si jih izmenjujejo in v prostem času razmnožujejo. Miha Leitinger je navdušen, pravi, da smo predvsem v času zaprtja v svoje domove spoznali, da rastline obogatijo in ozelenijo bivalne prostore. Živi v Hotinji vasi, zato je obdan z naravo, a so tudi vse okenske police zelene. 

"Včasih so imele rastline le 'stare mame', zdaj norijo mladi. Ta generacija ljudi, starih 20, 30, 40 let, nenormalno naroča rastline. Če prideš v sterilen prostor, kjer ni zelenja, se zdi, da nima duše. Ko prideš k mojim prijateljem, fantom, moškim, imajo po tri sobne rastline in je prostor takoj videti bolj domač!"

Uršula Zaletelj