Dr. Špela Gorički je biologinja, ki verjame, da je znanost namenjena vsem. Ko je država odpovedala, je denar za raziskave zbirala ob pomoči množičnega financiranja. "Bila sem že natakarica, vmes sem delala v Avstriji na kmetiji in vrtnariji. To delam za denar, znanost je zame vera, k njej si zavezan.”

Dr. Špela Gorički je biologinja, ki verjame, da je znanost namenjena vsem. Ko je država odpovedala, je denar za raziskave zbirala ob pomoči množičnega financiranja

Biologinja dr. Špela Gorički je že v otroštvu brkljala po zemlji in se navduševala nad žuželkami. Na fakulteti je odkrila zanimanje za dvoživke, zdaj se ukvarja tudi s preučevanjem dvoživk s pomočjo detekcije okoljske DNK. Ker država po doktoratu ni pokazala zanimanja, se je odločila za zbiranje sredstev z množičnim financiranjem.

To je zelo velika škoda, v šolanje enega doktorja znanosti se investira skoraj pol milijona evrov. In potem ga pustiš, celo podariš nekomu drugemu. Res je znanost svetovna, in ne šteje, od kod prihajaš … A vendar je to tako, kot bi 20 let gojil drevo in ga potem odsekal.

Pravi, da je znanost več kot služba, tega ne bi mogla početi zgolj za preživetje. “Bila sem tudi že natakarica, vmes sem delala v Avstriji na kmetiji in vrtnariji. To delam za denar, znanost je zame vera, k njej si zavezan.”

Uršula Zaletelj