Podjetje Iskra Delta je bilo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja v svetovnem vrhu razvoja informacijskih tehnologij. Sredi Ljubljane so razvijali začetek kitajskega interneta, avtomatizirali tovarne, izdelovali priljubljena računalnika Partner in Triglav. V nikoli čisto pojasnjenih okoliščinah so, razpeti med interesi politike in tajnih služb, tik pred osamosvojitvijo propadli. V Kinodvoru bodo v ponedeljek popoldne predstavili dokumentarni film o vrtoglavem vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta, ki si je prislužil posebno omembo žirije na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Pogovor z režiserjem Jurijem Grudnom pred premiero dokumentarnega filma o Iskri Delti

Podjetje Iskra Delta je bilo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja v svetovnem vrhu razvoja informacijskih tehnologij. Sredi Ljubljane je razvijalo začetek kitajskega interneta, avtomatiziralo tovarne, izdelovalo priljubljena računalnika Partner in Triglav. V nikoli čisto pojasnjenih okoliščinah je, razpeto med interesi politike in tajnih služb, tik pred osamosvojitvijo propadlo. Režiser Jurij Gruden je o vrtoglavem vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta posnel dokumantarni film, ki si je prislužil posebno omembo žirije na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

"Takoj od samega začetka nisem želel posneti tehnološkega filma, ampak je vsebina kompleksnejša. Zajema geopolitični prostor, v katerem se dogaja zgodba z vohunjenjem, s tajnimi službami, z domačo in tujo vpletenostjo. Vse je bilo treba zelo dobro raziskati, da bi nastala verodostojna zgodba." 

Zgodba je bila tako nemogoča, da je njeno raziskovanje trajalo skoraj desetletje. Skrivnost uspeha Iske Delte namreč ni črno-bel. Nekaj je doprinesla samostojna Jugoslavija, kjer se je lahko dogajalo marsikaj. Podjetje je imelo zaposlenih veliko izredno sposobnih inženirjev, ki jih konkurenca ni opazila, ker je takrat njihova država veljala za bolj zaostalo v razvoju.

"Skrivnost propada podjetja je še veliko bolj misteriozna. Tukaj so delovanja tujih tajnih služb, politični interesi, strategije držav, propad Jugoslavije. Tudi to, da so se zadolžili ob nepravem trenutku z graditvijo nove tovarne."

Premiera dokumentarnega filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig bo v Kinodvoru danes ob 17.30.

Luka Hvalc