Oddaja Prostor je po poletnem premoru zopet nazaj. Otvorili jo bomo z otvoritvijo stavbe, ki je v Ljubljani povezana z marsikatero zgodbo. Zgrajena je bila kot sladkorna rafinerija, kjer je zasopihal tudi prvi parni stroj na ozemlju današnje Slovenije, pozneje so opečnati stavbi dozidali še stanovanjski del. Po velikem požaru je prostor služil kot tekstilna in nato kot tobačna tovarna. Simbolno identiteto Cukrarne, ki svoja vrata za obiskovalce slavnostno odpira 24. septembra, so pomembno zaznamovali književniki slovenske moderne. Sodoben razstavni prostor se tako ob bok postavlja ostalim svetovno znanim galerijam sodobne umetnosti. Cukrarno, ki je danes bela visoka impozantna stavba, na zelo poseben način simbolizira 366 oken. S pomočjo evropskih sredstev je to eden največjih infrastrukturnih projektov na področju kulture, ki naj bi se vpela v svetovni umetniški sistem. Prenova je potekala po načrtih arhitekturnega biroja Spacelab.

Jutri svoja vrata za javnost odpira nov prostor za produkcijo in prezentacijo sodobne umetnosti

Mestna občina Ljubljana ter javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljana sta odprla prenovljeno nekdanjo tovarno sladkorja. Stavbo, ki je bila vir navdiha četverici modernistov, so prenovili po načrtih arhitekturnega biroja Spacelab, ki ga sestavljajo arhitekti Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš, statik pa je Angelo Žigon. Z njimi je sodelovala tudi Irena Vesel iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in številni drugi.

Sodoben razstavni prostor se tako ob bok postavlja drugim svetovno znanim galerijam sodobne umetnosti. Cukrarno, ki je danes bela visoka mogočna stavba, na zelo poseben način simbolizira 366 oken. Ob pomoči evropskih sredstev je to eden največjih infrastrukturnih projektov na področju kulture, ki naj bi se vpela v svetovni umetniški sistem.

"V vsakem izmed 366 oken je svetilka, ki jo lahko krmilimo po barvi, času in intenzivnosti. To pomeni, da je obod Cukrarne z odprtinami neke vrste svetlobni instrument, ki omogoča kakršno koli performativnost. Konceptualno izhaja iz slike požara v Narodnem muzeju. Skozi okna se dvigujejo ognjeni zublji in to smo interpretirali na ta način, ne kot nekaj destruktivnega, ampak nekaj pozitivnega. Kot neko kreativno žarenje, ki simbolizira to, kar je Cukrarna postala v tem trenutku." – Marko Studen

Dnevi odprtih vrat bodo za obiskovalce potekali vsak prvi konec tedna v mesecu do konca leta.

Nina Zagoričnik