Mestne ptice so risoroman Gašperja Krajnca, ki je nedavno izšel pri založbi VigeVageKnjige. Avtor v njem obravnava življenjska vprašanja, ki jih radi potisnemo na dno predala. Recimo: neizpolnjujoče delo, izgube bližnjih in pričakovanja družbe, ki se ne skladajo z osebnimi željami. Odpravili se bomo na literarni sprehod po ljubljanskih ulicah, ki jih najdemo tudi v Krajnčevem risoromanu in tako podoživeli dogajanje, zraven pa opazovali še mestne ptice.

Gašper Krajnc je avtor risoromana Mestne ptice. O ustvarjalni krizi, iskanju, perfekcionizmu, žalostnih stripih … na poti med ljubljanskimi ulicami

"Do 25. leta nisem vedel, kaj točno želim početi v življenju. Zamenjal sem dva faksa in oba pustil, da sem prišel do spoznanja, kaj si sploh želim. Vedno so me veselile kreativne zadeve. Bi bil grafični oblikovalec, bi risal, bi delal animacije? Veselilo me je toliko stvari, da sem plaval med njimi."

Gašper Krajnc je risarski samouk, ki je pri založbi VigeVageKnjige izdal risoroman Mestne ptice. Pove, da je to zanj terapevtski roman, saj literarno dogajanje riše kar nekaj vzporednic z avtorjevim resničnim življenjem. Najraje se po Ljubljani sprehaja po dežju, ko so ulice prazne in na svoj način bolj žalostne. Tudi Mestne ptice so takšne, odgovarjajo na vprašanja neizpolnjujočega dela, izgube bližnjih in pričakovanj družbe, ki se ne skladajo z osebnimi željami.

"Moja teta je rekla, da ni vedela, da so lahko tudi stripi žalostni. To me je presenetilo, saj imajo tudi stripi svojo žanrsko raznolikost tako kot katera koli druga umetnost."

 

Kaja Ravnak