Kakšne intervencije v prostor ustvarja kolektiv biroja Svet vmes, ki sta ga ustanovila arhitekta Ana Kreč in Jure Hrovat. Svet vmes analizira zunanje in notranje, pozabljene ali zanemarjene prostore ter opozarja na lepoto in pomen vmesne, dvoumne cone v šolski in javni arhitekturi, ki nikakor ne bi smela biti razumljena kot nekaj odpadnega ali tretjega, temveč kot bistvena identiteta šolskih in javnih objektov.

Za učinkovito oblikovanje prostorov se je potrebno povezati tudi z drugimi strokami

Kolektiv biroja Svet vmes, ki sta ga ustanovila arhitekta Ana Kreč in Jure Hrovat, ustvarja intervencije v zunanje in notranje ter pozabljene ali zanemarjene prostore. Biro Svet vmes je bil leta 2015 uvrščen v mednarodno raziskovalno mrežo štiridesetih projektantov. Ana Kreč deluje tudi kot asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in doktorska študentka na Šoli za arhitekturo v Bruslju. Svet vmes analizira in opozarja na lepoto in pomen vmesne, dvoumne cone v šolski in javni arhitekturi, ki nikakor ne bi smela biti razumljena kot nekaj odpadnega ali tretjega, temveč kot bistvena identiteta šolskih in javnih objektov.

"Ugotavljamo, da se ta vmesnost pojavlja tudi v družbi, neoliberalni model nas sili v oblikovanje prostora v mrežo. Pandemija nas je prisilila, da se vse dogaja malo mešano, kuhinjska miza je prostor družine in poučevanja. To se odraža tudi v poslovnih objektih in zgradbah za izobraževanje." - Ana Kreč

Arhitekti biroja svet vmes so v Gimnaziji Kranj obnovili podstrešni prostor in ga povezali z eno od učilnic. Danes predstavlja prijeten prostor za neformalno druženje in učenje. Po njihovem konceptu so prenovili tudi vhodno avlo Gimnazije Poljane v Ljubljani, ustanovljeno leta 1889, in s tem  poudarili kvaliteto obstoječe historične stavbe. 

"Gimnazija Ørestad na Danskem ima za isto število učencev kot v Sloveniji pol manj učilnic, kjer je vse ostalo nedefiniran prostor. Pri novejših objektih je glaven problem, če že vnaprej definiramo, koliko je lahko hodnika v odstotkih cele površine. Tako težje najdemo male prostore, kamor bi lahko ta prostor umestili." - Jure Hrovat

Nina Zagoričnik