Serija Damin Gambit se je začela predvajati na Netflixu 23. oktobra, v prvih 28 dneh po objavi pa jo je videlo 62 milijona gospodinjstev. Povpraševanje po šahovskih kompletih na eBayu se je povečalo za več kot 250%. Vprašanje "Kako igrati šah" je bilo vtipkano v Google brskalnik največkrat v zadnjih devetih letih, roman po katerem je bila posneta serija je po 37 letih od izida postal prodajna uspešnica. Spletna stran chess.com pa beleži petkrat več igralcev.

Nataša Štefe se je o seriji pogovarjala z amaterskim ljubiteljem šaha, kolegom Aljažem Golčarjem.

Pri seriji je sodelovalo več svetovalcev za šahovsko igro, med njimi tudi nekdanji prvak Gari Kasparov. Z Brucom Pandolfinijem sta izbrala partije, ki so jih igralci v seriji memorizirali in odigrali.
Aljaž Golčer se je o seriji pogovarjal tudi s trenutno našo najboljšo šahistko 22-letno Lauro Unuk, ki je že zelo blizu naziva "mednarodni mojster"(IM). Šah je začela igrati pri sedmih letih.

"Z Beth Harmon sva si morda kar podobni," pravi Laura, ki sicer dodaja, da sama ni ravno ekscentrična, se pa strinja, da je z računalniki šah izgubil nekaj romantičnosti in elegance.

Netflixova serija Damin Gambit o čudežni deklici, ki postane vodilna šahistka na svetu, je velika uspešnica drugega vala karantenskih ukrepov

Serija Damin Gambit (The Queen's Gambit) se je začela predvajati na Netflixu 23. oktobra, v prvih 28 dneh po objavi pa jo je videlo 62 milijonov gospodinjstev. Povpraševanje po šahovskih kompletih na eBayu se je povečalo za več kot 250 odstotkov. Vprašanje Kako igrati šah? je bilo vtipkano v Googlov brskalnik največkrat v zadnjih devetih letih, roman, po katerem je bila posneta serija, je po 37 letih od izida postal prodajna uspešnica. Spletna stran chess.com pa ima petkrat več igralcev.

Nataša Štefe se je o seriji pogovarjala z ljubiteljem šaha, kolegom Aljažem Golčerjem.

"Zanimivo je, z vidika kogar koli, ki ima rad šah, videti, kako lepo so šah vpeljali v celotno zgodbo same serije. Serija pa ima dve vzporedni liniji, življenjsko zgodbo same šahistke, ki pa je odlično umeščena v nekoliko prirejeno šahovsko zgodovino." 

Ključno za uspeh serije je, da tudi če gledalec ne igra šaha, mu je serija zanimiva

Pri seriji je sodelovalo več svetovalcev za šahovsko igro, med njimi tudi nekdanji prvak Gari Kasparov. Z Bruceom Pandolfinijem sta izbrala partije, ki so jih igralci v seriji memorizirali in odigrali.

Aljaž Golčer se je o seriji pogovarjal tudi s ta hip našo najboljšo šahistko, 22-letno Lauro Unuk, ki pa je že zelo blizu naziva mednarodni mojster (IM). Šah je začela igrati pri sedmih letih.

"Z Beth Harmon sva si morda kar podobni," pravi Laura, ki sicer dodaja, da sama ni ravno ekscentrična, se pa strinja, da je z računalniki šah izgubil nekaj romantičnosti in elegance.

"Ni več te domišljije, iznajdljivosti, ki je bila včasih. Še posebno na vrhunski ravni, kjer so glavne računalniške poteze. Na moji ravni je še veliko domišljije in ustvarjalnosti. Lahko pridem za šahovnico nepripravljena in ustvarim nekaj čisto svojega, izjemnega."

"Meni je lepota šaha, da ni treba, da je zmeraj vse v igri korektno, lahko je samo lepo in deluje!" še pravi Laura Unuk, ki najraje igra v odprti konkurenci in ne verjame v stereotipe glede ženskega šaha.

Zgodba Damin Gambit sicer temelji na romanu Walterja Tevisa iz leta 1983, ki je tudi začel igrati šah pri sedmih letih, ni bil vrhunski igralec, ga je pa šah vsekakor intrigiral vse življenje, imel pa je tudi težave z odvisnostjo od tablet in alkohola, kar je neka avtobiografska podobnost.

Tudi moška slovenska šahovska zgodovina je pestra

Leta 2010 je nastal dokumentarni prvenec Jana Cvitkoviča Totalni gambit, posvečen šahovskemu velemojstru Albinu Planincu, ki je pozabljen umrl leta 2008. Milan Vidmar, prvi slovenski in jugoslovanski šahovski velemojster, pa je zaslovel kot "šahist z najlepšo šahovsko potezo". Od 1969 Slovenska šahovska zveza organizira v njegov spomin tudi mednarodni turnir Vidmarjev Memorial.

Po nekaterih ocenah šah igra 600 milijonov ljudi na vsem svetu

Po podatkih FIDE (Svetovne šahovske federacije) na turnirjih tekmuje več kot 360.000 ljudi, leta 2018 je bilo po svetu med registriranimi igralci šaha 15 odstotkov žensk. V Šahovsko zvezo Slovenije je vključenih 78 klubov, ki imajo registriranih približno 7000 članov. Po njihovih ocenah je v Sloveniji v šah aktivno vključenih 20.000 ljudi.

Torej, ne šah ali šport, ampak šah ali nogomet?

Pa dobro partijo, prijeten ogled in hvala za poslušanje.

ZAPISKI:

Milan Vidmar: https://val202.rtvslo.si/2020/08/s01e31-milan-vidmar-sahovski-velemojster/
Šahovska zveza: https://www.sah-zveza.si/
Laura Unuk: https://sl.wikipedia.org/wiki/Laura_Unuk
Walter Tevis: https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Tevis
Totalni Gambit: http://www.staragara.com/si/filmska/?v=totalni-gambit

Aljaž Golčer, Nataša Štefe