Včeraj se je končal spletni 37. Slovenski knjižni sejem, na katerem so obeležili tudi Jubilejnih 80 let Nika Grafenauerja, očeta Pedenjpeda, pesnika, esejista, literarnega zgodovinarja in prevajalca. Niko Grafenauer je akademik, Prešernov nagrajenec, dolgoletni urednik za otroško leposlovje pri založbi Mladinska knjiga ter ustanovitelj, glavni urednik in direktor ugledne založbe Nova revija. Rojstni dan bo praznoval 5. decembra.

Že desetletja ustvarja in brez predaha niza nove knjige in nove pesmi. Ob 80-letnici čestitamo pesniku, kritiku, esejistu, uredniku, literarnemu zgodovinarju in prevajalcu Niku Grafenauerju

Včeraj se je končal spletni 37. Slovenski knjižni sejem, na katerem so zaznamovali tudi jubilejnih 80 let Nika Grafenauerja, očeta Pedenjpeda, pesnika, esejista, literarnega zgodovinarja in prevajalca. Niko Grafenauer je akademik, Prešernov nagrajenec, dolgoletni urednik za otroško leposlovje pri založbi Mladinska knjiga ter ustanovitelj, glavni urednik in direktor ugledne založbe Nova revija. Rojstni dan bo praznoval 5. decembra.

Največ blesteče in očarljive igrivosti je Grafenauer izrazil v svoji poeziji in pravljicah za otroke. Njegov Pedenjped hodi vštric z Župančičevim Cicibanom, njegova zbirka za otroke vseh starosti pa je zbirka Skrivnosti. Uveljavil se je tudi kot esejist in prevajalec poezije.

Za odličnost svoje poezije je prejel Prešernovo nagrado, dve Levstikovi, Kajuhovo in Jenkovo nagrado ter Sovretovo nagrado za mojstrsko prevajanje.

Nina Zagoričnik