Spletna razstava ''Kjer so čebele doma'' na portalih Slovenskega etnografskega muzeja in Etnografskega muzeja Zagreb sledi strukturi fizične razstave, ki jo je SEM prvič postavil na ogled leta 2018, ob prvem svetovnem dnevu čebel. S fotografijami, besedili in videi razkriva zbirke SEM, osredotočene na bivališča čebel, podaja informacije o avtohtoni kranjski čebeli, predstavlja najpomembnejše osebnosti in dosežke v zgodovini čebelarstva na Slovenskem, pa tudi panje, čebelnjake in poslikane panjske končnice.

Spletna razstava na portalih Slovenskega etnografskega muzeja in Etnografskega muzeja Zagreb

Spletna razstava sledi strukturi fizične razstave, ki jo je Slovenski etnografski muzej (SEM) prvič postavil na ogled leta 2018, ob prvem svetovnem dnevu čebel. S fotografijami, besedili in videi razkriva zbirke SEM, osredotočene na bivališča čebel, podaja informacije o avtohtoni kranjski čebeli, predstavlja najpomembnejše osebnosti in dosežke v zgodovini čebelarstva na Slovenskem, pa tudi panje, čebelnjake in poslikane panjske končnice. Avtorica in kustodinja razstave je Barbara Sosič, soavtorica dr. Bojana Rogelj Škafar.

"Razstava je skoncentrirana na kranjsko čebelo, ki je pri nas avtohtona čebelja rasa. V Sloveniji tako skrbimo za kvaliteten in izvoren genetski material. Pri nas je dovoljeno čebelariti samo s kranjsko čebelo ali kranjsko sivko, ki je sicer druga največja čebelja rasa na svetu." - Barbara Sosič

V Sloveniji je 11 tisoč čebelarjev. To nas glede na število prebivalcev uvršča v sam svetovni vrh. Spletna razstava Kjer so čebele doma je na ogled na spletnih portalih Slovenskega etnografskega muzeja in Etnografskega muzeja Zagreb.

Razstavo si lahko ogledate tukaj

Jolanda Fele