Pri Planinski založbi Planinske zveze Slovenijeimajo štiri knjižne novosti. Tri leposlovna dela in eno vodniško. Nov je vodnik Julijske Alpe: osrednji del, avtorja Romana Tratnika, ki obseg več kot 400 vzponov, 100 vrhov ter skoraj 40 planinskih koč. Vsak pristop ima tudi oceno težavnosti. Anka Rudolf v delu Čez drn in strn zapiše 18 pravljic, pripovedk in zgodb iz življenja ljudi. Rafael Terpin v leposlovnem delu Griči združi eseje in slike rovtarskega sveta, ki se razprostira med ajdovskimi, tolminskimi in škofjeloškimi griči. Smeh z gora je zadnja novost, ki jo je napisal Dušan Škodič. Bralec se lahko sprehodi med zabavnimi planinskimi zgodbami, ki se dogajajo v hribih.

Letošnje novosti so tri leposlovna dela in vodnik

Med novostmi Planinske založbe Planinske zveze Slovenije so po večini leposlovna dela, saj so za tisk manj zahtevna kot vodniška. Edina vodniška novost je vodnik Julijske Alpe: osrednji del avtorja Romana Tratarja, ki obsega več kot štiristo vzponov, sto vrhov in skoraj štirideset planinskih koč. Vsak pristop ima tudi oceno težavnosti. Anka Rudolf je v leposlovnem delu Čez drn in strn zapisala 18 pravljic, pripovedk in zgodb iz življenja ljudi. Knjiga obsega velike in male besede iz srca. Avtorica v svojem otroštvu ni rastla ob televiziji, ampak z zgodbami, ki so ji jih pripovedovali starši ali jih je doživela sama. 

"Kako so se ljudje prebijali skozi življenje in se trudili preživeti, to me je vedno zanimalo." – Anka Rudolf

Rafael Terpin v leposlovnem delu Griči združi eseje in slike rovtarskega sveta, ki se razprostira med ajdovskimi, tolminskimi in škofjeloškimi griči. Prostor nameni tudi Kovku nad Colom, svojemu ljubemu kotičku, kjer se človeku odpre svet in ga poboža mir. 

"Svet je kar divji, to sem spoznal še kot študent. Takrat sem ubiral najhujše poti. Pisal nisem še nič, pozneje pa sem opazil, da moj spomin ni najboljši, zato sem začel zapisovati." – Rafael Terpin

Dušan Škodič v novosti, ki niti ni več tako nova, Smeh z gora, piše o zabavnih planinskih zgodbah, anekdotah in le štiri izmed zbranih se niso zgodile njemu samemu.

"Poudarek je na razliki planinstva nekoč in danes. Te zabavne zgodbe imajo danes, če jih gledamo z današnjimi očmi, čisto drugačno noto." – Dušan Škodič

 

Veronika Gnezda