Predstavili smo gledališko predstavo Amaterji Mestnega gledališča Ptuj in obiskali razstavo Šamanizem ljudstev Sibirije v Slovenskem etnografskem muzeju.

V Slovenskem etnografskem muzeju predstavljajo gostujočo razstavo Šamanizem ljudstev Sibirije

Šamanizem izhaja že iz obdobja neolita, razstava Šamanizem ljudstev Sibirije, ki bo na ogled v ljubljanskem SEM-u, pa osvetljuje bistvene sestavine šamanizma petnajstih od petinštiridesetih avtohtonih sibirskih ljudstev iz poznega 19. stoletja in prve polovice 20. stoletja. Iz Ruskega etnografskega muzeja v St. Peterburgu, ki v svojih prostorih hrani več kot 60.000 muzejskih predmetov in 20.000 fotografij, ki predstavljajo kulturo prvotnih ljudstev Sibirije in ruskega Daljnega vzhoda, so v Ljubljano pripeljali osemdeset redkih etnografskih predmetov in štirideset arhivskih fotografij. Avtorica razstave je doktorica Valentina Gorbačeva.

“Šaman je posrednik med človekom, naravo in zgornjim svetom, naseljenim z duhovi in bogovi, ki stremi k sožitju narave in človeštva. Beseda izvira iz besede saman, ki pomeni posrednik med svetovi. V obredu, imenovanem kamlanje, doseže zamaknjenost, v kateri preči v svet duhov, je skrbnik redkih znanj in tradicij in ima bistveno vlogo v življenju skupnosti.” 

Ptujsko mestno gledališče danes na oder postavlja zadnjo premiero letošnje sezone. Gre za lastno predstavo Amaterji, v kateri se razgalja delavski razred, ki se loti podjetništva v marginalni industriji. Cilj protagonistov je tako prodreti na trg filmov za odrasle, komedija pa ob sproščenosti in humorju ponuja tudi bistveno bolj resen vidiki vsakdanjega življenja.

Matevž Polajnar