Ime meseca marca je Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki s sodelavci uspešno vodi obsežno akcijo vračanja Slovenk in Slovencev v domovino. O največji repatriaciji v zgodovini države ažurno in korektno obvešča javnost, z dodatnimi nasveti in profesionalnim pristopom pa miri vse vpletene. Andrej Šter je eden izmed mnogih ljudi, ki se v zadnjih tednih uspešno trudijo reševati težave s koronavirusom, hkrati pa je tudi simboličen glas in zgled učinkovitega in hkrati človeškega spopadanja z epidemijo.

Vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki s sodelavci uspešno vodi obsežno akcijo vračanja Slovenk in Slovencev v domovino

"Da se toliko hvale in dobrih mnenj zdere nad eno glavo, je popolnoma nezasluženo," pogovor začenja Andrej Šter, ime meseca marca. Poudarja, da za vsemi uspešnimi akcijami stoji velika ekipa, ki se še vedno trudi in v domovino pomaga Slovencem iz vseh koncev sveta. "Če bi odkrili čisto novo državo, bi tam zagotovo bilo nekaj Slovencev, ki bi bili v velikih stiskah. Tako je pravilo. Imeli smo fanta, ki je bil na koncu Ognjene zemlje, pa gledališčnico, ki je na Lofotih delala v eksperimentalni gledališki skupini."

Slovenska vlada za datum, ko bo konec organiziranega vračanja Slovencev domov, navaja 6. april, Šter pa se nagiba k temu, da bo treba tudi po tem datumu še komu pomagati, a upa, da bodo do takrat pomagali vsem velikim skupinam, ki še čakajo na vrnitev v domovino. Danes so na Portugalsko poslali letalo, ki bo v Slovenijo pripeljalo po večini študente, ki so tam študirali. Organizirajo skupinski prevoz Skandinavcev in baltskih državljanov iz Slovenije v Helsinke, tudi na poti domov pa letalo ne bo prazno, saj bodo naložili Slovence iz Švedske, Latvije, Litve, Finske, Norveške in Danske. Tja gre štirideset, v Slovenijo pa petdeset ljudi. Kot največji organizacijski zalogaj pa poudarja vračanje Slovencev iz Londona: "To so ljudje, ki so imeli tam službo, imajo tam mogoče družino, so tam študirali ali bili raziskovalci. Vsak od njih je moral temeljito razmisliti in se odločiti, ali gre ali ostane. Po večini so se odločili, da gredo, mi pa jim skušamo omogočiti prevoz, ki jih bo pripeljal natanko na Brnik."

"Danes sem gledal stara sporočila. Kako naivni smo bili, kako naivno smo spremljali dogajanje na Kitajskem. Rekli smo si, tam nekdo kašlja in kiha, ampak to ni nič takega. Ko so šest naših državljanov zadržali na ladji za križarjenje Diamond Princess, smo začeli položaj obravnavati bolj resno. Potem pa je šlo, kot bi se peljal po naletu na skakalnici."

Izkušnje, ki jih doživlja v tem času, so vseh vrst. "Nekatere so takšne, da jih želiš čim prej pozabiti, druge takšne, da si po celem dnevu zelo napornih pogovorov rečeš, madona, pa se je vendarle izplačalo, temu smo pa res pomagali." Kot najbolj negativno presenečenje pa poudarja postavljanje vprašanj, kdo bo državljanom vrnil denar, ki so ga porabili za svojo pot v domovino. "Ko človek napiše tisti seštevek v višini 516,94 evra, s tem ovrednoti svoje življenje. Gre za to, da se ljudje zdaj spravljajo na varno. Letalska podjetja so zelo dvignila cene svojih storitev, ampak marsikdo je vesel, če sploh lahko sede na kakšno letalo." Omenja tudi diskrepanco, kako si stanje na terenu predstavljajo na ministrstvu in kakšno je realno stanje. Starši si želijo, da bi otroci vsaj v tem obdobju sedeli skupaj z njimi na kavču in hočejo, da se vrnejo v domovino, otrokom pa je še vedno dovolj, da se dvakrat tedensko slišijo po Skypu.

"Dajmo razumeti, da če ne bomo ravnali pametno, nam lahko spodleti na celi črti in bomo imeli podobno stanje, kot je v Italiji in Španiji. Še je čas, da vsak pri sebi razmisli, kje se lahko še spametuje, omeji svojo komunikacijo in se bolj ko ne poveže s svojimi prijatelji po internetu, ne pa da se obiskujejo in imajo konkreten stik."

Andrej Šter avta ne vozi, v normalnih časih se na delo vozi z vlakom. Zdaj pa je njegov prevoz v službo in domov Jelko Kacin, ki živi malo naprej od njega. Dodaja, da vožnjo včasih izkoristita tudi za iskanje rešitev za primere, s katerimi se ukvarjajo na Konzularnem sektorju.

"Spati je razvada. Tako izgubiš cel kup časa v življenju, pravijo, da eno tretjino. In jaz zdaj malo prinašam notri, da ne spim. Potem se bom pa tudi enkrat naspal."  

Obrazložitev izbora Imena meseca marca 

Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki v času epidemije novega koronavirusa s sodelavci uspešno vodi obsežno akcijo vračanja Slovenk in Slovencev v domovino. O največji repatriaciji v zgodovini države ažurno in korektno obvešča javnost, z dodatnimi nasveti in profesionalnim pristopom pa miri vse vpletene. Andrej Šter je eden izmed številnih ljudi, ki se v zadnjih tednih uspešno trudijo reševati težave s koronavirusom, hkrati pa je tudi simboličen glas in zgled učinkovitega in hkrati človeškega spopadanja z epidemijo.

Javno življenje pri nas in po svetu je skoraj popolnoma zamrlo. Ker tako rekoč ni kulturnega, športnega, gospodarskega in znanstvenega dogajanja, smo presodili, da predlaganje kandidatov za ime tedna ne bi imelo pravega smisla. Posameznikov, ki v tem času naredijo korak dlje, stopajo iz povprečja in dosegajo več, pa je še vedno veliko. Številne, ki na različnih ravneh in področjih izstopajo in vlagajo izjemne napore za zajezitev epidemije, nenehno spremljamo in se z njimi v programu tudi pogovarjamo. Zato v zdajšnjih okoliščinah do umiritve razmer ime meseca izbiramo v uredništvu Vala 202.

 

Aleš Smrekar