Glavna prtljaga sodobnega migranta ni kovček, ampak pametni telefon.

foto: Srdjan Živulović/Bobo

Glavna prtljaga sodobnega migranta ni kovček, ampak pametni telefon

Revolucija pametnih telefonov je pomembno vplivala na migracije, ki so vpisane v samo bistvo človeških družb. Digitalno tehnologijo migranti uporabljajo za organizacijo poti, izmenjavo informacij, z njo vzdržujejo stike v transnacionalnih okoljih, z družino in nevladnimi organizacijami. Po besedah Simone Zavratnik gre za prenosni arhiv vseh informacij, ki so na terenu potrebne, da se nekomu iz izvorne družbe uspe prebiti do želene destinacije. Pametni telefoni so sicer tudi vir nepreverjenih, netočnih informacij in tudi nadzora.

"Je tudi sredstvo, s katerim vlade, nacionalne države nadzirajo migrante, torej njihovo delovanje na družabnih omrežjih in drugih aplikacijah. Tako zbirajo podatke o njih. Zato je pomembno opozoriti na dva vidika tehnologij. Na eni strani kot vir informacij, nekaj pozitivnega, na drugi kot vir vse večjega nadzora. Ne samo nad migranti, tudi nad državljani." – Sanja Cukut Krilić

Javnost mladih moških, ki prihajajo v slovensko družbo, na Zahod, in so opremljeni z dosežki modernih tehnologij, posledično ne zazna, ne razume kot begunce, kot nekoga, ki beži zaradi preganjanja in je upravičen do zatočišča, pravi Simona Zavratnik.

"Dejstvo je, da so sodobne družbe omrežene družbe. Globalizirani svet si delimo na različne načine. Eden izmed skupnih je ta, da imamo vsi dostop do sodobnih tehnologij. Pametni telefon je torej zelo osnovno sredstvo. Imamo ga turisti, begunci in v gospodinjstvih. Veliko ljudi, ki prihaja s pametnimi telefoni, ne zmoremo zazanati kot upravičene do statusa begunca, zato ker so v družbah prisotne tradicionalne kategorije o tem, kdo je upravičen begunec. Ideja o beguncu, ki mu je treba pomagati, je feminizirana."

Brisanje elektronskih sledi pa je postalo del evropskih migracijskih politik na zunanjem robu Evropske unije.

"Tukaj zaznamo zelo pomemben vidik, ki gre od sistematičnega beleženja do histerije popisovanja vsakega migranta ob vstopu. Ko policija na vstopnih točkah zaseže telefone, jih razbije, demolira in izbriše akt vstopa, ki napoveduje, da bo ta človek predvidoma zaprosil za azil. Ko uničimo telefon, izbrišemo dejstvo, da se je ta vstop sploh zgodil." – Simona Zavratnik

Gorazd Rečnik