Če bi znali oživljati prav vsi otroci, bi lahko ohranili 300.000 življenj letno.

Če bi znali oživljati prav vsi otroci, bi lahko ohranili 300.000 življenj letno

Brezplačni tečaji oživljanja

Idejo, da so tudi otroci lahko odlični reševalci življenj ob nenadnem srčnem zastoju, je lani podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija in pozvala vse države, naj že otroke pri dvanajstih letih začnejo sistematično učiti temeljne postopke oživljanja. V državah, kjer se otroci tovrstnih znanj v šoli že učijo, se je namreč močno povečal delež tistih, ki sočloveku tudi dejansko pomagajo.

Seznam tečajev oživljanja najdete tukaj, več o oživljanju, tudi v naših oddajah, pa tukaj.

Če bi znali oživljati prav vsi otroci, bi lahko ohranili 300.000 življenj letno. Zato se bo tudi Slovenija ob letošnjem Evropskem dnevu oživljanja pridružila državam, ki spodbujajo otroke k učenju, odgovorne pa k umestitvi učenja oživljanja med obvezne šolske vsebine. Predstavili bomo uspešne projekte, ki otrokom ta znanja že dajejo in se pozanimali, kdaj se jih bodo lahko učili vsi slovenski šolarji.

Za zagotovo najboljšo popularizacijo učenja temeljnih postopkov oživljanja med otroki in mladostniki je lani poskrbel duhoviti spot “Car oživlja”, ki si ga je samo na YouTubu ogledalo že skoraj 600 tisoč ljudi, število ogledov z vseh ostalih spletnih strani ni zabeleženo, je pa po ocenah avtorjev možno, da se število ogledov bliža milijonu.

Podobno skušata javnost vseh starosti nagovoriti tudi angleški spot, v katerem nastopa znameniti angleški igralec Vinnie Jones, ter ameriški s korejsko ameriškim igralcem Kenom Jeongom . Rdeči niti vseh treh spotov sta zabaven način predstavitve temeljnih postopkov oživljanja ter čefurji: angleški, ameriški in slovenski.

Jana Vidic, Miha Švalj