Rock Otočec in Šengenfest sta festivala, ki sta preprosto ugasnila, Trnfest že nekaj let životari, na drugi strani pa imamo številne tradicionalne kot nove, zanimive poletne festivale, ki so tako finančno kot organizacijsko uspešni. Kako nekaterim uspeva, drugim pa ne? Je ključna finančna podpora občine, v kateri se odvija festival, dober program ali to, da vsako leto znova pritegnejo zadostno število obiskovalcev? Sezona najrazličnejših poletnih festivalov je v polnem teku in mi smo jih nekaj obiskali v Petkovi Izvidnici.

Rock Otočec in Šengenfest sta festivala, ki sta preprosto ugasnila, Trnfest že nekaj let životari, na drugi strani pa imamo številne tradicionalne kot nove, zanimive poletne festivale, ki so tako finančno kot organizacijsko uspešni. Kako nekaterim uspeva, drugim pa ne? Je ključna finančna podpora občine, v kateri se odvija festival, dober program ali to, da vsako leto znova pritegnejo zadostno število obiskovalcev?

Sezona najrazličnejših poletnih festivalov je v polnem teku in mi smo jih nekaj obiskali.

Trnfest in Urbano dejanje

Organizatorji Trnfesta so letos festival po 24 letih skoraj odpovedali, medtem pa na novo vznikli festival Urbano dejanje polni dvorišče nekdanje Tobačne. Štirje mladi so namreč dokazali, da lahko s svežimi idejami prodrejo na precej zaprt in neusmiljen festivalski trg.

Kunigunda

V Velenje se že 19. leto zapored, letos med 19. in 27. avgustom, vrača Festival mladih kultur Kunigunda. Tako bo, kot so zapisali organizatorji, ozemlje bodoče avtonomne kulturne cone Avtonomne republike Kunigunda, v barve njene zastave ovito skoraj 40 takšnih ali drugačnih kulturnih projektov.

Zmaj ma mlade

Vsako leto, že 20 let zapored v središču Postojne zaživi festival Zmaj ma mlade. Številne prireditve na postojnske ulice zvabijo stare in mlade od blizu in daleč, kajti zmaj je edinstven. S raznovrstnimi dogodki poskrbi, da lahko čisto vsak najde kaj takega, kar ga zanima. Je pa Zmaj imel boljše in slabše čase. Nekoč je trajal kar mesec dni, v zadnjih letih pa je malce na dieti. Organizatorji so že od njegovega rojstva mladi, združeni v Zvezi društev Mladinski center.

Težave s festivalskim dogajanjem na Ptuju

Ptujsko poletno dogajanje je že nekaj let v znamenju poletnih festivalov. Največji trije med njimi – Artstays, Arsana ter Dnevi poezije in vina – pa že nekaj časa opozarjajo na mačehovski odnos mestne občine do financiranja teh dogodkov. Na nemogoče finančne razmere, predvsem pa na to, da se župan Miran Senčar ne drži dogovorjenega zdaj opozarjajo še s peticijo po pravičnejši razdelitvi denarja. Na mestni občini sicer priznavajo, da festivalom namenijo premalo sredstev, a v isti sapi dodajajo, da je to pač odraz realnega stanja v mestni blagajni.

Danijel Poslek, Neja Jerant, Sabrina Mulec, Uršula Zaletelj