Da bi doumeli, zakaj je golota za nekatere tako osvobajajoče, smo se odpravili v enega redkih naturističnih kampov na Slovenskem in govorili z naturisti.

V Izvidnici smo z oblačili vred odvrgli zadržke in predsodke ter se podali med nagce

Prenesi podkast oddaje

Da bi doumeli, zakaj je golota za nekatere tako osvobajajoča, smo se odpravili v enega redkih naturističnih kampov na Slovenskem. Še pred odhodom pa smo razmišljali o dilemah in tabujih, povezanih z goloto.

V kampu Mali raj v bližini Dolenjskih toplic naturisti uživajo ob reki Krki. Tekstilca Mitja in Uršula sta se podala med nagce in jih vprašala, ali se bojijo pikov žuželk, kakšen je njihov odnos do tekstilcev in kako se počutijo, če jih drugi gledajo v intimne predele. Marinka je na vprašanje o pogledu drugih na njene gole prsi odgovorila: “Če so komu všeč, naj pogleda še enkrat. Če mu niso, pa naj pogleda stran!

O nagčevskih metodah povezovanja z naravo je spregovorila predsednica Zveze naturističnih društev Majo Penko. Pravi, da je golota enaka svobodi: “Nič te ne veže, na sebi nimaš mokrih oblačil. Si brez socialne maske. Ljudje smo ljudje.”

Kaj pa včasih tako priljubljen toples? Ženske in dekleta so do plaže nosile kopalke, tam pa slekle zgornji del in si posončile oprsje. Danes to počnejo starejše dame, dekleta pa si pod brisačo previdno menjavajo mokre za suhe kopalke.

Kljub temu, da imamo na slovenski obali kar nekaj divjih plaž oziroma kotičkov za nudiste, pa ob morju nimamo niti enega naturističnega kampa. Morda je tudi zato na Hrvaškem večje povpraševanje in temu primerna ponudba. Preverili smo, zakaj se slovenski naturisti najpogosteje kopajo pri naših južnih sosedih.

Domača naturistična ponudba je zaenkrat še zelo skromna. Je pa res, da tudi naturistični kampi pri južnih sosedih izgubljajo nekdanjo veljavo. Še v osemdesetih letih je bilo tam 33 naturističnih kampov, danes jih je 11. So pa še vedno priljubljeni kombinirani kampi, ki nudijo prostor tako nagcem kot tekstilcem.

Mitja Peček, Uršula Zaletelj