Fenomen sob pobega in sorodnih doživetij, ki je samo v ZDA v zadnjih dveh letih dosegel skoraj 4000% odstotno rast, je dosegel tudi Slovenijo. Ta teden je prav posebna soba pobega postala celo del ponudbe Slovenskega planinskega muzeja, v Amsterdamu pa je bil pred kratkim tudi prvi svetovni kongres najprodornejših ponudnikov in snovalcev te nove turistične panoge, kar pomeni, da bo ponudba zgodb pobega postala še pomembnejši del turistične ponudbe mest.

Sobe pobega postajajo vse pomembnejši svetovni turistični trend

Sobe pobega in sorodna doživetja so v Sloveniji zelo priljubljena,  v ZDA pa se je njihova ponudba v zadnjih dveh letih  povečala za 4000 odstotkov. Ta teden je prav posebna soba pobega postala celo del ponudbe Slovenskega planinskega muzeja, v Amsterdamu pa je bil pred kratkim prvi svetovni kongres najprodornejših ponudnikov in snovalcev te nove turistične panoge, kar pomeni, da bodo sobe pobega postale še pomembnejši del turistične ponudbe mest.

Kakšna je ponudba pri nas, katere so najzanimivejše sobe v Evropi in kakšna je smer razvoja?

Konec leta 2014 smo imeli v Sloveniji šest sob pobega, zdaj jih je vsaj trideset.

INTERVJU: Nataša Potočnik o  sobah pobega in smernicah razvoja te nove turistične zanimivosti

Nataša Potočnik je avtorica prve sobe pobega v Sloveniji in predsednica Slovenskega gospodarskega interesnega združenja Escape Room.

Najboljša evropska soba po izboru Nataše Potočnik: – Wake UP – zgodba o deklici Matildi.

Soba pobega v Mariboru

Mariborska zgodba pobega  temelji na zgodovinskih dejstvih – kugi, ki je pred stoletji kosila v Mariboru, in srednjeveškem zdravniku dr. Hannibalu Bottinoniju.

“V sobo pobega v Mariboru delodajalci pošiljajo svoje delavce. Da se zaposleni preizkusijo kot skupina. Ko pride kakšna skupina ob fantovščini, dekliščini ali praznovanju rojstnega dne, je po sobah zelo glasno.”

Prvi javni muzej na svetu, ki obiskovalcem ponuja sobo pobega

Najnovejša in zelo posebna igra pobega je od tega tedna pripravljena tudi pri Slovenskem planinskem muzeju. Zamisel se je porodila, ko so člani jeseniškega planinskega društva muzeju ponudili 80 let star bivak, ki je vsa ta desetletja stal na več kot 2000 metrih nadmorske višine in planincem dajal zavetje.

Ker so v muzeju na ogled že imeli nekaj desetletij mlajši bivak, namenjen igri in spoznavanju pomena bivaka v hribih, so za izvirnik častitljive starosti iskali zares posebno nalogo.

Zgodbe iz tujine

Pobeg iz resničnega zapora na Nizozemskem.

Vse več doživetij pobega na prostem

Ob  hitro rastoči ponudbi »sob pobega« je  vse več zanimanja tudi za podobne izkušnje, ki bi se dogajale na prostem in bi bile primerne tudi za večje skupine.

Žiga Novak je vodja projektov, moderator, strokovnjak za kreativno razmišljanje pri enem od ponudnikov geolokacijskih iger in tudi sob pobega. Pravi, da doživetja pobega na prostem nikakor niso nadgradnja sob, temveč  vrnitev k nečemu, kar smo nekoč v nekoliko drugačnih oblikah že poznali.

Jana Vidic, Simona Habič