O neposredni demokraciji, stavkah in protestih so med drugim govorili: sindikalist Jakob Počivavšek, ustavni pravnik doktor Andraž Teršek in protestniki.

Prenesi podkast celotne oddaje

“Ne moremo pustiti, da bi zakon ulice ali kršenje vseh pravil znotraj nekega podjetja rušilo mir v naši državi,” je dejal predsednik vlade ob izbruhu nezadovoljstva v Kopru.

Kdo je ta ulica? Ali res ruši mir v državi ali je to morda nekaj povsem drugega, oblika neposredne demokracije, protest, sporočilo, da ljudstvo, državljanke, državljani, volivke, volivci zahtevajo pogovor in odgovore na svoja vprašanja.

Andraž Teršek o “ulici”

In če smo vsaki dve leti, vsaka štiri leta ali še pogosteje “spoštovane volivke in volivci”, nas je zanimalo, kaj smo v vmesnem času, med volitvami. Ustavnika in pravnega filozofa dr. Andraža Terška smo vprašali, ali smo vmes res samo ulica, če dvignemo svoj glas?

Sindikalni pogled

Če razmislek o neposredni demokraciji, ekstremnih situacijah protesta začnemo v delovnih okoljih, je s tem tesno povezana pravica do stavke, ki je ustavna pravica. O stavki in o protestih, ki presežejo stavkovne meje, smo se pogovarjalo z Jakobom Počivavškom, predsednikom sindikata Pergam.

Ulica na Islandiji

Helena Dejak že več kot štirideset let živi na Islandiji, tam ima turistično agencijo in dobro pozna islandske navade, kulturo. Poklicali smo jo, ker nas je zanimalo, kdaj in zakaj se Islandci množično zberejo, zahtevajo spremembe in kako to  državljanom politična elita prisluhne:

Tatjana Pirc