Pričakovanja brucev in pričevanja tistih, ki so že zaključili študijsko pot.

"Bili smo veseli in sproščeni, sanjali smo o prihodnosti, ki danes sicer ni tako slaba, a lahko bi dočakali lepšo." 

Pričakovanja tistih, ki prvič stojijo na pragu fakultet, so verjetno precej drugačna od komentarjev in izkušenj tistih, ki so študiju že pomahali v slovo. Sledili smo zgodbam mladih, ki so nedavno končali študij.

Profesor Rajko Muršič, ki že 20 let predava študentom etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je govoril o tem, kako so se generacije spremenile v vseh teh letih oziroma desetletjih in kako drugačne so njihove vrednote.

Prvi oktober je prvi študijski dan in predvsem dan pričakovanj. Včeraj se je na študijsko pot podalo približno 19.000 brucev.

Zgodbe mladih, ki so nedavno končali študij

Kaj pa brucem svetujejo tisti, ki so študij končali že pred desetletji?

Rok Kovač in Kristina Žagar sta študij končala pred leti, nato pa sta nadaljevala na doktorski stopnji. Kristina je kemičarka in je zdaj že doktorica kemije, Rok je sociolog, ki doktorat še piše.

Se še spomnite, kaj ste želeli postati, ko ste bili majhni? In kolikokrat ste si do danes premislili? Pri vpisu na fakulteto je veliko dijakov bodisi zaradi staršev, prijateljev ali pa jih preprosto zanima vse ali nič, zmedenih. Nekateri se na fakulteto vpišejo večkrat.

Nataša Nahtigal je učiteljica petja. Še preden pa se je popolnoma posvetila učenju petja, je uspešno dokončala študij medicine.

Mitja Blaganje je tajnik na Fakulteti za arhitekturo in je vsak dan v stiku s študenti. Leta 2005 je diplomiral na Fakulteti za upravo, zdaj končuje doktorski študij na Pravni fakulteti.

Anja Hlača Ferjančič, Kaja Kokot Žanič, Maja Ratej, Neja Jerant