Za nami je pestro izštekano leto in zadnji večer božično-novoletnih praznikov bo primeren čas za oziranje v preteklost. Obšli bomo vse nadzorne točke izštekavanj v lanskem letu, na katerih nas bodo z izborom najboljših trenutkov pozdravili Jan Tomšič, Tomaž Hostnik, 7AM, Dežurni krivci, Robert Petan, Emkej, 3:rma, koncertni gostje Avdiofestivala Jure Pukl, Eva Luna Marija in Manca Berlec, Matej Krajnc ter junaki IZŠTEKANIH 10 v Kinu Šiška.

Leto je odprl povratnik JAN TOMŠIČ, ki je poleg umetniškega alter ega Yatanu in razširjene skupine Yanu po mnogih letih oživil legendarno zasedbo Caminoigra. Februarja je svoj klobuk, svoj gvant, očala, akademsko znanje klavirja in suški govor v Izštekane prinesel škofjeloški bard TOMAŽ HOSTNIK, ki je prvič nastopil z godalnim kvartetom, nove godalne aranžmaje pa je prispeval Matija Krečič, druga polovica dua Hostnik pa Krečič. Slovenskonemški alterrokovski duo 7AM se je marca z glasbenimi prijatelji pomnožil za trikrat in izštekal na sila poseben, tudi hrupen način. April je po enaindvajsetih letih v Izštekane znova naplavil prleške alternativce DEŽURNE KRIVCE, ki so z akustičnimi kitarami, harmoniko, violino in dekliškimi glasovi zazveneli prav panonsko. Duhoviti posavski kantavtor ROBERT PETAN je maja pripeljal vojsko štirinajstih glasbenih rojakov ter z razvejanim repertoarjem navdušil staro in mlado. Valovski petdesetletni praznični junij je z izjemnim akustičnim nastopom začinil mariborski raper EMKEJ. September sta razsvetlili Urška in Maša iz dua 3:RMA, ki je v razširjeni postavi štel kar petnajst duš, posebna gosta pa sta bila Blaž Mencinger in Aleksandra Ilijevski. Oktobra so Izštekani na AVDIOFESTIVALU Radia Slovenija zazveneli v troglasju z oddajama Prva vrsta in Jazz Ars All Stars, v ljubljanski Cukrarni so s skupnimi močmi priredili ekskluzivni koncert, nastopili so Jure Pukl Alia Opera, Eva Luna Marija in Manca Berlec. Novembra je kanček svojega obsežnega repertoarja izvedel plodoviti kantavtor MATEJ KRAJNC, pomagali so mu Sužnji sendvičev in nenadkriljivi Oto Pestner. December pa je končno spet kronal razprodani koncert IZŠTEKANIH 10 v ljubljanskem Kinu Šiška z izborom desetih izštekancev iz zadnjih treh let, ki so kot vedno pričarali nepozabno vzdušje ter vnovič dokazali, da so Izštekani velika skupnost. Ki ji pripadamo z ljubeznijo in ponosom.

Leto ni skoparilo niti z izdajami albumov, nastalih v Izštekanih. V digitalni svet so popiljene posnetke nastopa poslali Leonart in Blu.Sine, Društvo mrtvih pesnikov pa je akustični nastop z Godalnim kvartetom Corcoras ob tridesetletnici izdalo tudi na vinilu. Ne oklevajte, kliknite in prisluhnite.

FOTOGRAFIJE

Prilagamo izbor fotografij iz oddaj v letu 2022, avtor je Alan Orlič Belšak. Nekoliko širši izbor najdete tule. Še več imenitnih slik pa tule.

POGLED NAPREJ

23. januarja 2023 v Izštekane prihaja zasedba AKA Neomi. V več kot desetletni zgodovini je prešla veliko ustvarjalnih faz, v eni prvih je kot Neomi leta 2012 v Izštekanih že nastopila. Po žanrskih in jezikovnih popotovanjih se zdi, da se je z novim repertoarjem v materinščini krog sklenil. In da je čas za vnovično izštekano inventuro.

Jure Longyka