V goste je prišel štajerski kantavtorski duo 3:rma. Ki je vse prej kot duo! Urški Supej in Maši But sta se pridružila deseterica spremljevalnih glasbenikov, tudi godalni kvartet Noreia z avstrijske Koroške. Kot posebna gosta sta nastopila pevka Aleksandra Ilijevski in kantavtor Blaž Mencinger. Pesmim z nedavno izdanega prvenca “A Well Paved Road” pa so dodali tudi čisto nove. 

Zgodbo poznamo. Kitaristka Urška Supej in pevka Maša But sta se spoznali kot študentki jazzovskih smeri na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. V času prvega koronskega zaprtja spomladi 2020 sta se prepustili toku, ki je iz njiju privrel sam od sebe, brez pritiskov, obvez, pričakovanj. Začeli sta pisati kantavtorsko glasbo za kitaro in glas. Intimne, večkrat težke zgodbe, odete v krasno, nežno, minimalistično zvočno podobo. Prvo skladbo sta poslali na natečaj Kluba ptujskih študentov in zmagali. Uvrstili sta se na Klubski maraton Radia Študent, v njegovem okviru sta novembra 2020 na kratko že nastopili v Izštekanih skupaj z Miho Peterličem in Pantaloons. Ter se bliskovito usidrali v naša ušesa in srca.

Odtlej sta obredli vse od Kantfesta do Lenta, od Cankarjevega doma do Menta. In po dveh letih z izdajo albuma vstopili v novo obdobje. “A Well Paved Road” je produciral britanski kitarist, aranžer in producent Femi Temowo. Posneli so ga v Sloveniji in v Londonu. Ducat glasbenikov je prineslo nove razsežnosti, ki pa so se v glavah ustvarjalk motale že prej. “Nikoli nisva načrtovali vsega posneti kot duo. Ko sva skladbe napisali, sva v mislih že slišali, kakšna zasedba bi jih lahko izvajala. Ko sva prvič slišali posneta godala, pa sva biti kar preveč čustveni... to je res cuker,” v smehu pripoveduje Maša. “Trudili smo se ohraniti Urškinega in Mašinega duha, občutja. Dodajati, ne da bi to izgubili,” poudarja Femi.

Po junijski ljubljanski predstavitvi so bili Izštekani ena prvih priložnosti, da slišite glasbo 3:rme v razširjeni postavi, z godalnim kvartetom, bobni, kontrabasom, saksofonom, tolkali in še čim. Posebej za to priložnost sta se jim pridružila gosta, pevka Aleksandra Ilijevski iz zasedbe Pliš ter kitarist in kantavtor Blaž Mencinger. Kaj so izvajali skupaj, je bila dobro varovana skrivnost. Ni pa skrivnost, da smo slišali vsaj eno povsem novo skladbo, da je v dneh po oddaji izšel novi singel in videospot “A Well-Paved Road”/ “He Waits for Me” ter da sta Urška in Maša z nami delili sveže vtise z nastopa na festivalu Waves Vienna.

“Življenje 3:rme, tega najinega alter ega, je danes drugačno kot na začetku, ko ni bilo nič zares treba, ko sva delali zgolj iz sebe. Izdali sva album, kaj pa zdaj? Pojavljajo se vprašanja, kdaj bo naslednji, treba je napisati nove pesmi... A dober občutek ostaja. Zraven je dobršna mera odgovornosti, a to ne pomeni, da ne uživava,” pravita Maša in Urška. Ter o pogosto ostrih, jeznih besedilih z nasmehom dodajata: “Zabavno je, ko kak kolega, ki je velik nasprotnik feminizma, pristopi in pravi, kako je to lepo, skoraj sem se zjokal...” Ja, za zapeljivo 3:rmino glasbo so večplastna sporočila, prisluhnite jim.

Album fotografij, foto Adrijan Pregelj
Najavni spot
FB dogodek
Video posnetek
3:rma v Izštekanih v okviru Klubskega maratona 2020

--

Izbrane komade Izštekanih dodajamo na YouTube kanal>>

Jure Longyka