Oddajo Izštekani na Valu 202 je zaznamoval mariborski reper Emkej, ki velja za enega najbolj izkušenih in najvidnejših predstavnikov žanra, ki v zadnjem času spet nagovarja široko domače občinstvo. V družbenih viharjih, ki jih živimo, je jasno, da rap še zdaleč ni rekel zadnje besede. Pripravil je celovečerni izštekani program in z okrepljenimi Muzičari nastopil povsem akustično. Ob že znanih je predstavil tudi najnovejše skladbe.

Povsem akustičen nastop enega najvidnejših slovenskih raperjev

Začetek prazničnega polstoletnega meseca Vala 202 bo zaznamovalo prav posebno izštekavanje. Potem ko je pred dvema letoma udarno odprl zadnjih Izštekanih 10 pred občinstvom, mariborski raper Emkej pripravlja celovečerni izštekani program. In to nadvse pravoverno! Z okrepljenimi Muzičari bo nastopil povsem akustično. Slišali bomo klavir, violončelo, klasično kitaro, najrazličnejša tolkala, otroške klaviature in Orffov instrumentarij. Kako zveni izštekan hip hop enega naših največjih mojstrov, preverite v ponedeljek 6. junija 2022 ob 20.00 na programu Vala 202 ali v spletnem videoprenosu. FB dogodek

Mariborski jezikač Emkej s pravim imenom Marko Kocjan menda ne potrebuje dolge predstavitve. Začel je pred krepkima dvema desetletjema v lokalni bandi B-Squad. Nedolgo zatem se je pridružil legendarni postavi Tekochee Crew in z njo objavil dva albuma. Pred desetletjem je začel resno delati kot solist in v diskografijo doslej nanizal sedem celovečercev. Posebno poglavje je velenjsko-mariborska naveza Velebor. Je soustanovitelj založbe Wudisban, ki na odprt način združuje raperje od Štajerske do Primorske. Danes je eden najbolj izkušenih in najvidnejših predstavnikov žanra, ki v zadnjem času spet nagovarja široko domače občinstvo. V družbenih viharjih, ki jih živimo, je jasno, da rap še zdaleč ni rekel zadnje besede.

In tudi Emkej ne. Da je že nekaj let v življenjski formi, slišimo. Da je odprl zadnjo izdajo Izštekanih 10 v Kinu Šiška decembra 2019, pomnimo. Da je ljubljenec glasbenih urednikov in poslušalcev Vala 202, je očitno in zasluženo. Da se bo moral spopasti tudi z obsežnejšim, celovečernim izštekanim izzivom, pa je bilo le vprašanje časa. Ki je napočil. Emkej bo s svojimi Muzičari to naredil brez rezerve. Na polno.

"Odločili smo se, da se izštekamo v pravem pomenu besede. Igrali bomo brez elektrike, čimbolj organsko, akustične instrumente. Raziskujemo neraziskane zvočne poljane, res bo nekaj posebnega,” pripoveduje Emkej. “Seveda je hip hop moč zelo dobro izštekati. Vse skupaj postane bolj umirjeno, odpre se več prostora za rapanje, laže je podati sporočilo. Ekipo smo razširili, devet nas bo. Slišali boste niz nepogrešljivih hitov, kako staro klasiko in tudi nove, nedavno izdane komade s prihajajočega albuma. Ja, je naporno, a ta napor ima smisel. Preizkušamo novo, rastemo in to pripelje do novih priložnosti," zaključuje.

Z njim bodo zvesti in za to priložnost okrepljeni Muzičari. Vid Turica z akustično in klasično kitaro. Basist Goran Sarjaš se bo oprijel tudi violončela. Žan Hauptman bo tipkal na veliki koncertni klavir in na otroške klaviature. Bobne si bosta razdelila Karlo Petrovič in Anže Breskvar BMD; ker polovička nobenemu ne zadošča, se bosta oborožila še s številnimi drugimi tolkali. Med gosti bodo še saksofonist Tibor Pernarčič ter pevki Alja Senčar in Vanesa Tomažič. Nadvse vznemirljivo.

 

Emkej, Muzičari, Borut Kocjan in Jure Longyka na Izštekanih 10, Kino Šiška, Ljubljana, 3.12.2019, foto Alan Orlič Belšak

--

Izbrane komade Izštekanih dodajamo na YouTube kanal>>

Jure Longyka