Kantavtor Robert Petan iz Posavja, eden najbolj pronicljivih in duhovitih mladih ustvarjalcev pri nas ta hip, se je izštekal v velikem slogu. Skladbe, običajno izvedene le s kitaro, je odigrala razširjena zasedba. Slišali smo pesmi, ki jih v živo nikoli ni izvajal. Spoznali posebno vejo njegovega elektronskega repertoarja, ki je bil tokrat odigran akustično. Uživali v številnih premierah. In se sončili v soju imenitnih gostov. V oddaji Izštekani in Izštekanih v posluh ponujamo nekaj iskrivih trenutkov včerajšnjega izštekanega večera.

Kantavtor iz Posavja, eden najbolj pronicljivih in duhovitih mladih ustvarjalcev pri nas ta hip, se je izštekal v velikem slogu.

Skladbe, običajno izvedene le s kitaro, je odigrala razširjena zasedba kar 14 glasbenikov. Slišali smo pesmi, ki jih v živo nikoli ni izvajal. Spoznali posebno vejo njegovega elektronskega repertoarja, ki je bil tokrat odigran akustično. Uživali v številnih premierah. In se sončili v soju imenitnih gostov, med katerimi sta bili pevki Anja Kramar in Maja Weiss ter tamburaški trio iz Brežic.

Multiinstrumentalist in mojster jezika v poznih dvajsetih Robert Petan prihaja iz Brežic. “Igram več instrumentov, kot sem imel pozitivnih ocen v srednji šoli,” je ena njegovih isker. Stresa jih ves čas, med pogovorom, v skladbah ali z odra, ki si ga večkrat deli tudi s standup komiki. Prepeval in delal muziko je že kot smrkavec. Zadnje desetletje pa se tega loteva nadvse resno. Ker je humor pač resna zadeva. Nekdanji rastlinjak je preuredil v vadnico, ustvarjalnico, studio, domala dvorano ter mu nadel ime Chillhouse. Tam je posnel tudi večino lani izdanega kantavtorskega prvenca "Ni za konja dirka, ni za srečne raj".

Poleg kantavtorstva v njegovem rastlinjaku uspeva košato glasbeno drevo s številnimi vejami in listi, ki jih širša javnost manj pozna. Od igranja na porokah prek z elektroniko ustvarjenega popa v angleščini do pisanja za druge.

“Res je, ne delam le kantavtorsko, ampak tudi avtorsko. To pomeni, da so skladbe moje, pojejo pa jih ljudje, ki to dejansko znajo,” pravi. “Tudi v elektroniki zelo uživam in se ne omejujem, nikoli nisem razmišljal, da bom to kdaj izvajal v živo. No, zdaj v Izštekanih je bila priložnost, nekaj pesmi smo izvedli povsem akustično, moj z vokoderjem pomnoženi robotski glas pa je zazvenel v večglasju s spremljevalnimi pevkami.”

Izštekanih adutov je imel v rokavu še veliko. Med novimi pesmimi je bila tudi taka, ki ga je predstavila v resnejši, težji luči. Pa ena tistih, ki jih je jeseni na pobudo Prvega programa Radia Slovenija napisal po motivih Josipa Jurčiča. Prvič je v živo zazvenela angažirana “Voda radosti”. Nekaj programa, katerega hrbtenica je bil seveda Robertov album, pa so namesto njega odpeli drugi. Kar je ena od najpogumnejših oblik in najvišjih stopenj izštekavanja.

“Naložil sem si ogromno. Sebi in bendu. Na plošči sem denimo vse instrumente odigral sam. In potem sem hotel, da zvenijo tako kot jaz. Kar je nerealno in sebično in kretensko, ker so boljši. Pač, v glasbi zelo težko spustim vajeti. A ko jih, je vredno. Od nekdaj sem strasten fen Izštekanih, fantastični so. To je težko garanje, a super. Bilo je noro dobro,” zaključuje Robert.

Vse skupaj je bilo kot njegova besedila: ploha, v kateri je vsaka nova kaplja boljša od prejšnje.

fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- najavni spot -- video -- FB dogodek

POGLED NAPREJ

6. junija 2022 bo praznični polstoletni mesec Vala 202 s celovečernim izštekanim nastopom odprl mariborski raper EMKEJ. Da je v življenjski formi, vemo. Da je udarno odprl zadnjo izdajo Izštekanih 10 v Kinu Šiška pred dvema letoma, pomnimo. Kako se bo spopadel z obsežnim izštekanim izzivom, pa ta hip še nimamo pojma. Nadvse vznemirljivo.

--

Izbrane komade Izštekanih dodajamo na YouTube kanal>>

Jure Longyka