Novo izštekano leto je odprl glasbeni posebnež, multiinstrumentalist in izjemni vokalist Jan Tomšič. Skozi krepki dve desetletji delovanja nas je popeljal kot solist z imenom Yatanu, z okrepljeno zasedbo Yanu in s po dolgih letih oživljeno legendarno skupino Caminoigra. Njegova posebnost je uporaba zelo izraznega izmišljenega jezika, ki ga – poleg slovenščine, nemščine in angleščine – tudi v Izštekanih ni manjkalo. V akustičnosti se Jan počuti kot riba v vodi, v naboru pa se je našla tudi kakšna elektronska igračka.

Različni glasbeni obrazi svetovljana, multiinstrumentalista in izjemnega vokalista

Novo izštekano leto je odprl glasbeni posebnež, multiinstrumentalist in izjemni vokalist JAN TOMŠIČ. Skozi krepki dve desetletji delovanja nas je popeljal kot solist z imenom Yatanu, z okrepljeno zasedbo Yanu in s po dolgih letih oživljeno legendarno skupino Caminoigra. Njegova posebnost je uporaba zelo izraznega izmišljenega jezika, ki ga - poleg slovenščine, nemščine in angleščine - tudi v Izštekanih ni manjkalo. Akustičnost, v kateri se Jan počuti kot riba v vodi, ni bila vprašanje, v naboru pa se je našla tudi elektronska igračka.

Multiinstrumentalist, mojster improvizacije, pevec, avtor in svetovljan Jan Tomšič je razpet med Slovenijo in Berlin. Ali bolje rečeno med Slovenijo in svet. Prepotoval ga je dobršen del, njegovi glasbi pa lahko upravičeno rečemo glasba sveta. Akustična zmes južnoameriških, španskih, afriških, indijskih in številnih drugih sestavin je pogosto pospremljena s petjem v Janovem lastnem, izmišljenem jeziku, z njegovim jasnim, prodornim glasom.

“Glasba je zame medij do... marsikdo bi rekel božanskega... do stanja, v katerem izklopim glavo. V izmišljenem jeziku lahko vzpostavim neposreden stik z duhom glasbe. V dejanskem jeziku veš, kaj boš odpel, v izmišljenem pa ne. Pelje te in pelje in moment ekstaze v glasbi se lahko spreminja,” pojasnjuje.

Peti je začel kot zelo majhen. S trinajstimi je prijel za kitaro in dve leti kasneje že igral v prvih zasedbah v Berlinu. Konec devetdesetih je sestavil odmevno skupino Caminoigra in z njo posnel tri albume: Ishuan (2001), A New Child (2003), Yanu (2006). Nedavno je Caminoigra znova oživela in njena člana pihalec Boštjan Gombač ter basist Žiga Golob sta se mu pridružila v Izštekanih. Druga Janova odmevna inkarnacija je Yanu, z njo označuje predvsem sodelovanja, od duetov do sedanjega kvinteta, ki ga sestavljajo še trobentač in klaviaturist Gašper Selko, basist Aljoša Struga, bobnar Bor Zakonjšek (v Izštekanih ga je zamenjal Gašper Peršl) in saksofonist Primož Fleischman. Tretja pa sliši na ime Yatanu in pomeni Jana kot solista. Kot tak je bil izjemno dejaven v zadnjih dveh koronskih letih, ko je domačo savno predelal v studio ter čisto sam z nebroj instrumenti posnel in izdal dva albuma.

Vse to je Jan prinesel tudi v Izštekane. Kot različne obraze, kot zlivanje in pretakanje, mešanje in ločevanje. “Ko si sam, si sam svoj kreator, ves glasbeni svet ustvariš zase. Če igraš z drugimi, poslušaš, kaj imajo povedati, in to te navdihuje. V tebi odpira vrata, ki jih sam ne bi mogel odpreti. Na enak način ti vplivaš na druge. Nastane nov način glasbovanja. Tako ravnamo tudi v pripravah na Izštekane. Zelo smo odprti, imamo določen nabor skladb, a spodbujamo spontanost, spremembe, drugačne načine izvajanja. Kaj bo nastalo... to pa ni več v naših rokah,” se posmeje Jan.

fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- najavni spot -- FB video -- FB dogodek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jure Longyka