Po krepkih dveh desetletjih tlačenja bobničev, ogrevanja src ter draženja živčnih končičev vse številnejših in vse zvestejših fenov se je v Izštekanih ustavila SLADICA. Vodilna slovenska institucija za soul, r’n’b, funk, acid jazz in sorodne zvrsti je proslavila pred dnevi izdani avtorski album. V zvezdniški zasedbi je bilo več kot 20 glasbenikov, več kot polovica med njimi pevcev, od Lare Love do Tokca, od Marine Martensson do Maye, od Gheta do Skove. Čarovniki z instrumenti so nas popeljali tudi akustične izlete.

Nastop več kot dvajsetčlanske zvezdniške zasedbe ob 20. obletnici in izidu avtorskega albuma

Začelo se je globoko v devetdesetih, ko je DJ Zeds kot član kolektiva Radyoyo funku in bratskim urbanim žanrom zagotavljal domovinsko pravico na Slovenskem. Na prelomu tisočletij je ustanovil radijsko oddajo. Nadaljeval je z mikstejpi in mešapi, njihove izide je pospremil z odmevnimi dogodki in neumorno didžejal. Tako je Sladica z leti postala sinonim za nore zabave z izvrstno muziko, v kateri se je sčasoma povečeval avtorski delež. Studijsko produkcijo je leta 2016 nadgradil bend izjemnih instrumentalistov, zabave so postale tudi koncerti in le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo iz tega talilnega lonca po nizu singlov privrel dolgometražni glasbeni izdelek. Zgoditi bi se moralo že lani, a zaradi dobro znanih razlogov se je pač letos. Sladica je objavila album “Sladica 20”, ki so ga spisali, zložili, odigrali, posneli in sproducirali njeni najzvestejši sodelavci, odpeli pa nekateri najvidnejši domači pevci.

Kar poleg glasbe najbolj navduši, sta predanost občinstva in zagnanost protagonistov. Vsi po vrsti vrhunski glasbeni profesionalci delujejo, kot bi se jim uresničile najslajše sanje. “Izjemno lep občutek. Takega benda še nisem imel... Toliko različnih ljudi... Povezani smo kot velika družina... Redkokdaj je toliko dobrih glasbenikov na kupu... Kolektiv vedno boljših prijateljev, ki smo se povezali z muziko, ki jo ljubimo... Poanta je druženje in da ta glasba ostane, da je živa... V Sladici lahko pojem glasbo, ob kateri sem rasla... Malo je projektov, pri katerih se res lahko razpojem kot spremljevalna pevka... Iskrenost, surovost, muzika diha... Zame nekaj najslajšega... Presrečen, presrečen... Projekt, ki ga nikoli nisem imel, a sem si ga vedno želel.”

Premierni predstavitvi pred nekaj dnevi je sledil nastop v Izštekanih. Seznam nastopajočih govori sam zase. Bobnar Ivo Rimc, basist Jani Hace, kitarist Tadej Košir, klaviaturist Erik Marenče, tokalec Martin Janežič Buco, saksofonist Bojan Zupančič, trobentač Matjaž Kajzer, pozavnist Vid Žgajner, spremljevalne pevke Katja Sever Kržič, Sandra Feketija in Saša Matajič, raperja Ghet in Skova ter neverjeten seznam vodilnih glasov: Maya, Lara Love, Marina Martensson, Hannah Mancini, Karin Zemljič, Tokac, Urban Lutman, Žan Hauptman in Rebeka Bogataj.

“Srce Sladice je soul v vokalu,” poudarja DJ Zeds. Izštekani bi se težko bolj strinjali. Preostane le, da uživamo.

fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- najavni spot -- FB video

 

 

 

 

Jure Longyka