Izštekani so otvorili praznični rojstnodnevni teden Vala 202. V gosteh je bila nežna dolenjska zasedba Tretji kanu. Postregli so s premierami novih pesmi. Ekipa je bila razširjena na devet muzikantov. Obveznim akustičnim pritiklinam so dodali zvok prastarih električnih klaviatur, kot sta wurlitzer in mellotron. Za žmohten odvod so poskrbeli gostujoči bratski bluzerji El Kachon.

Od starih elektronskih igračk do izdaje singla na dan oddaje, od minimalističnih utrinkov do skupnega predenja z bluzerji El Kachon

Izštekani so otvorili praznični rojstnodnevni teden Vala 202. V gosteh je bila nežna dolenjska zasedba Tretji kanu. Postregli so s premierami novih pesmi. Ekipa je bila razširjena na devet muzikantov. Obveznim akustičnim pritiklinam so dodali zvok električnih klaviatur, kot sta rhodes in mellotron. Za žmohten odvod so poskrbeli gostujoči bratski bluzerji El Kachon. Za nameček pa so Kanujčki prav na dan Izštekanih objavili novo skladbo “V mestu je vroče”.

Krepkih pet let je, kar sta glasbenika Anja Pavlin in Jan Medle sedla v usodni tretji kanu in se za zmeraj globoko povezala. Našla sta se v ustvarjanju milozvočne, žanrsko težko opredeljive muzike. Pop, indie, folk, rok, kantavtorstvo... vse se prepleta, njuna glasba je vse in hkrati nič zares od tega. Je nežna, samosvoja, ranljiva, kljub zvočni polnosti nevsiljiva. Na poti od prvenca “V vesolje” (2017) do drugega albuma “Plovemo” (2019) se je potrdilo, da je Tretji kanu pač Tretji kanu, ne glede na to, v katero žanrsko reko namoči nožni palec. In ne glede na to, ali pluje kot dvojec ali v bendovski zasedbi, v kakršni deluje zadnji dve leti.

Izštekani so Kanujčke zmotili sredi priprav na tretji album, s katerim napovedujejo še širšo žanrsko pahljačo. “Prijetne melodije prihajajo spontano, ne gre za to, da bi želela biti radiu prijazna,” pripoveduje Anja. “Poleg izpovednosti in kritike, ki ju vnašava v besedila, je vloga glasbe tudi to, da razveseljuje, ne pozabimo tega. Nekatere nove skladbe so bolj odprte, sproščene. Nočem preveč govoriti o slabih stvareh, ki se nam dogajajo, predvsem v zadnjem času, itak imajo še predober PR.”

"Mene so se v tem času dotaknile zgodbe drugih, ob katerih sem težko ostal ravnodušen, odpirale so mi druge perspektive. Bolj sem pozoren na zunanje dražljaje, svoj ego sem dal pri ustvarjanju malo na stran,” dodaja Jan.

In kako izštekati glasbo, ki že v osnovi zveni zelo akustično? “Ponekod smo vzeli stran, drugje dodali, skušali pa ohraniti bistvo pesmi. Čar izštekavanja je, da se poglobiš vanje, da jih razstaviš in ponovno sestaviš. Včasih pri sestavljanju na kak del pozabiš, pa vseeno deluje. In to je lepo, tudi napaka je lahko očarljiva,” pravi Jan. “Najpomembnejše pa je vzdušje, ki ga ustvarjamo z ljudmi, s katerimi se dobro razumemo.”

Peterec se je tako podaljšal v deveterec. S čarobnimi elektronskimi igračkami se je pridružil klaviaturist Dejan Slak. Za zamolkle moške tone je poskrbel kontrabas. Tu so bila tolkala, dvanajststrunka, lap steel. V lepem prepletu skladb so se pridružili dolenjski bluzerji El Kachon, s katerimi si delijo več kot polovico članov. Češnja na torti pa so bile tri premiere. Marčni singel “Daješ mi rože” je prvič zazvenel v živo. Prav na dan oddaje pa so izdali novo pesem “V mestu je vroče”, ki jih prikazuje v doslej neznani luči. “Tudi nas je obsedla disko vročica,” se smeje Anja.

“Na tem mestu bo zraslo nekaj novega, nekaj lepega. Na tem mestu, blizu tvojega.” (Tretji kanu - "Na tem mestu")

fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- najavni spot -- FB video

 

 

 

 

foto Alan Orlič Belšak

 

 

Jure Longyka