Parliament Attack, eden najbolj odtrganih novomeških bendov ta hip, je prejel povabilo v Izštekane ravno v času, ko jih je zapustil bobnar. Krizo so ugledali kot priložnost. Priprave na oddajo so postale misija iskanja bobnarja. Oziroma vira ritma. Odisejada jih je peljala od jazzovskega virtuoza, cajonista, klasičnega tolkalca s timpani in marimbo prek pevskega zbora, beatboxerja in elektronske matrice do čisto prave mehanične lutke, ki bobna. In kateri se je izkazal za pravega, se sprašujete? Vsi! Obeta se ena najbolj ekstravagantnih oddaj v zgodovini Izštekanih, ki je ne smete zamuditi. Če ob tem spoznate izjemno muziko Parliament Attack, vam pač ne bo škodilo. Utripajte z njimi v ponedeljek 21. septembra 2020 ob 20.00 na frekvencah Vala 202 ali v spletnem video prenosu.

Najbolj odtrgan novomeški bend ta hip je iskal bobnarja za špil v Izštekanih

Parliament Attack, eden najbolj odtrganih novomeških bendov ta hip, je prejel povabilo v Izštekane ravno v času, ko jih je zapustil bobnar. Krizo so ugledali kot priložnost. Priprave na oddajo so postale misija iskanja bobnarja. Oziroma vira ritma. Odisejada jih je peljala od jazzovskega virtuoza, cajonista, klasičnega tolkalca s timpani in marimbo prek pevskega zbora, beatboxerja in elektronske matrice do čisto prave mehanične lutke, ki bobna. In kateri se je izkazal za pravega, se sprašujete? Vsi! Odvila se je ena najbolj ekstravagantnih oddaj v zgodovini Izštekanih. 

Zabavna predzgodba. Pozorni sledilci Izštekanih veste, da smo za september napovedovali težko pričakovani nastop Demolition Group. A kaj ko so junija poklicali voditelja in selektorja Izštekanih Jureta Longyko ter mu sporočili, da so primorani odpovedati nastop - ker so ostali brez bobnarja. Jure je razmislil in poklical Parliament Attack. Ti so se odzvali navdušeno, a zaskrbljeno - saj so nedavno ostali brez bobnarja! Po salvah smeha je bila smer začrtana: Parliament Attack išče bobnarja za špil v Izštekanih. Iskanje so dokumentirali v zabavni spletni video seriji, oglejte si jo!

Ta izjemno duhoviti in obenem ostri bend je glasbene urednike Vala 202 pritegnil že leta 2012, ko so njihovo skladbo izbrali za kompilacijo “Imamo dobro glasbo”. Zaradi predhodne objave so jo morali kasneje izločiti. A to seveda ni spremenilo veliko, bend je nadaljeval z delom. Z leti je iz obetavno ostro zvenečih gimnazijcev zrasel v pravo glasbenoraziskovalno institucijo, ki kot termit zgrize vse žanrske meje in vsak pomislek, kam bi lahko iz punka še skrenili. Objavili so dva albuma, “Etični kodeks spoštovanja slovenske kulture, običajev in načina življenja” (2016) ter “Životinjsko carstvo” (2019). Lani so obredli domovino s Klubskim maratonom, izvedli duhovito spletno akcijo iskanja placa za špil v Novem mestu in si nabrali prve izkušnje z akustiko. Ravno dovolj, da tudi v tokratni misiji niso pozabili na izštekavanje. Skladbe so bile pošteno premikastene in izvedene s povečini akustičnimi sredstvi. In to kljub temu, da so se v minulih mesecih zatekli celo k elektronskim virom ritma.

V vlogi jazzerja z metalskimi koreninami je nastopil izjemni mladi Gaj Bostič. Marimbo in timpane je igral študent tolkal na Akademiji za glasbo Peter Jeretina. Cajon in druga tolkala njegov kolega Luka Jahn. Beatboxal je Mr. Syncopad. Mehanično lutko, ki bobna, je zasnoval Silvan Omerzu. Za kompleksne vokalne linije pa je poskrbel komorni jagodni izbor zbora Prosavus, ki ga vodi Aljaž Bastič, sicer tudi producent Parliament Attack.

Pomnite: pred punkerji Parliament Attack ni varen noben utrip. Tudi vaš ne.

.

.

[FB video]

Jure Longyka