V Izštekanih je tokrat zabrnel dolenjsko-mednarodni nadžanrski glasbeni biser Generator.

V Izštekanih je tokrat zabrnel dolenjsko-mednarodni nadžanrski glasbeni biser Generator. "Ura glasbe na drugačen način. Imamo nekaj neposnetega gradiva, ki smo ga z veseljem vključili, pardon, izštekali," so zapisali. Za nastop z gosti so vadili v karseda izštekanem placu: na prostem. Hudo je bilo!

Generator je odlična novomeško-mednarodna, številčna, generacijsko pestra, večžanrska glasbena združba. Pred štirimi leti sta jo zasnovala pevka Anina Trobec in klaviaturist Joseph Wheba. Pridružili so se mnogi veterani novomeške rockovske scene, člani bendov, kot so Dan D, Drevored, Moveknowledgement. Pred letom in pol so izdali prvenec "Open Eyes", na katerem v široki paleti zvrsti prevladujejo funk, reggae in jazz. A čim začnemo lepiti oznake, delamo krivico njihovi fluidni, organski in obenem zelo sodobno zveneči glasbeni govorici. Konec letošnjega aprila je vzšlo njihovo novo "Sonce", ena najbolj predvajanih skladb na Valu 202 ta čas. Pravkar so nastopili na 61. Jazz festivalu Ljubljana. Ter takoj zatem v Izštekanih.

In kako se izštekajo samooklicani “mojstri elektroakustične indukcije”? Generično gotovo ne. Z devetih članov so se razširili na enajst. Tri skladbe so predstavili premierno. Silovito so zvišali akustično napetost. Skladbam so spremenili aranžmaje. Ter uporabili številne nenavadne, staroelektronske, otroške, doma narejene instrumente in zvočila.

“Generator je sicer zelo glasen bend, zato je bilo za vse to nekaj novega. Vadili smo v objemu gozda, na zraku in verjetno se še sami ne zavedamo, kako so nas zaznamovale priprave na Izštekane. Še bolj so nas povezale.”

Če so oni Generator, so Izštekani transformator. Potegnite kable.

Fotografije iz oddaje (Alan Orlič Belšak) -- Najavni spot -- FB video -- Digitalni album

[FB video]

Jure Longyka