Edinstvena glasbena ustvarjalka in performerka se je izštekala z okoli 50 sodelujočimi

Izštekane je tokrat obiskala vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković ZveN. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. V predstavitvi le dela njenega širokega repertoarja so sodelovali številni eminentni gostje: mednarodni ženski kvartet saksofonov Roya, mešani pevski zbor Grlenice, ki ga vodi, belokranjska vokalna skupina Kresnice, igralec in glasbenik Janez Škof ter pianist in komponist Bowrain.

Zvezdana Novaković ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do jazza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alter klubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. “Težko je to postaviti v en paket. Je pa možno. A uvesti je treba nova pravila,” pravi.

Čeravno je njeno ustvarjanje težko ujeti v zvočni zapis in prisega na živo izvajanje, na interakcijo s prostorom in občinstvom, je pred dvema letoma izdala album Slovena Voices“Starodavno sreča moderno, to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov,” piše ob njem.

“Čim si na odru, je to že predstava, to ni le glasbeni koncert. Vsak trenutek tvoje prezence je pomemben. Pri tem črpam iz vseh drugih zanimanj v življenju, iz narave, filozofije, meditacije, dobre restavracije, človeške komunikacije, nore modulacije...” pripoveduje Zvezdana.

Fotografije, katerih avtor je Alan Orlič Belšak, si lahko ogledate tu.

Decembra je že bila ena skritih gostov na koncertu Izštekanih 10. Z duom s Tolminskega Bakalina je izvedla čudovito “Jesien” ter prvič predstavila novo sodelovanje z Bowrainom, ki se mu bo pridružila tudi 24. januarja na njegovem koncertu v Kinu Šiška. 25. januarja bo nastopila s kvartetom Roya v Velenju. 7. februarja pa jo lahko ujamete kot solistko na festivalu Ment.

 

 

 

 

 

[FB video]

 

Jure Longyka