V torek 22. oktobra 2019 so bili na sporedu prav posebni Izštekani. V minula desetletja zazrti ljubljanski elektroničarji Torul so se pomnožili za dvakrat, v roke so vzeli pretežno akustične instrumente in se brez posnetih matric ali ritem mašin podali skozi svojo desetletno diskografijo.

Utrip v minula desetletja zazrte elektronike na hudo izštekan način

V torek 22. oktobra 2019 so bili na sporedu prav posebni Izštekani. V minula desetletja zazrti ljubljanski elektroničarji Torul so se pomnožili za dvakrat, v roke so vzeli pretežno akustične instrumente in se brez posnetih matric ali ritem mašin podali skozi svojo desetletno diskografijo.

“Mešanica med synthpopom in indie popom, z elementi klubske elektronike, prenesene v malce bolj alternativni pop.” Tako zveni opis glasbenega sloga Torul iz njihovih ust. Komplicirano? No, za poslušanje tega ne potrebujete. Tudi če vam te oznake ne pomenijo dosti, je hudo izštekana oddaja več kot zanimiva za vas.

V dvanajstih letih so Torul nanizali šest albumov in preživeli udarec, ki je za marsikatero skupino usoden: menjavo pevca. Jana Jenka je uspešno zamenjal Maj Valerij in pohod po evropskih klubskih in festivalskih odrih se je nadaljeval. Ja, Torul so v tujini veliko bolj znani kot doma. Še pred nekaj leti je veljalo, da so imeli samo v nemškem Leipzigu več koncertov kot v Sloveniji. A ta slika se spreminja, tudi domovina se jih vse bolj zaveda.

Izštekavanja so se lotili brezkompromisno. “Za nas popolnoma drugačna slika... Na začetku sploh nismo vedeli, kam gremo. Kupili smo karte, ne da bi poznali destinacijo. Zdaj vidimo, da se približujemo rajskemu otoku... Naša glasba je zgrajena kompleksno. Proces smo zdaj obrnili, iščemo temelje, na katerih skladbe stojijo... Nekatere so dobesedno slečene... Čisto drugačne kot na plošči... Kar poslušal bi jih, neprestano... Vračamo se k bistvu... Ne vem, ali si želim prenehati s temi vajami, tako posebna energija je.” To so besede, s katerimi so Torul pospremili priprave na Izštekane.

V repertoarju so bile pretežno pesmi z zadnjih dveh albumov “Reset” (2016) in “Hikikomori” (2019), pri katerih je sodeloval sedanji pevec Maj. Nekaj pa jih je bilo tudi s starejših albumov. Trojki Maj Valerij, Borut Bernik oziroma Torul Torulsson in Borut Dolenec se je pridružili dolgoletni sopotnik, producent in kitarist Peter Penko, vrhunski bobnar Žiga Kožar in izjemni klaviaturist Erik Marenče. Poslastica!

 

 

 

 

 

[FB video]

 

Jure Longyka