V Izštekanih je prvič nastopil legendarni slovenski kantavtor Andrej Šifrer. Ob 40. obletnici prvega albuma Moj žulj je k sodelovanju povabil nekaj vidnih imen domače rokovske scene.

Nastopili so še Hamo, Dan D, Tina Marinšek, Domen Don Holc in Društvo mrtvih pesnikov

Ob štiridesetletnici prvega albuma “Moj žulj” je skladbe z njega zaupal mlajšim rokerskim kolegom, ki so jih po svoje predelali. Ob bok pesmim z zadnjega albuma “40 let norosti” je Andrej novo izdajo “Žulja” predstavil premierno.

Z njim so bili Hamo, Dan D, Tina Marinšek, Domen Don Holc in Društvo mrtvih pesnikov.

Andrej Šifrer je eden tistih slovenskih kantavtorjev, katerih pesmi zlahka ponarodijo in jim pomembnost s časom le raste. Njegova pot se je začela s slovitim “Zobobluesom”, prvo malo ploščo iz leta 1977. Uspeh je spodbudil snemanje prvega albuma v Londonu. “Moj žulj” je leta 1978 v naša ušesa prinesel klasike, kot sta “Stoj Marija” ali “Moje miške”, pa tudi mnoge zahtevnejše pesmi. Štiri desetletja pozneje se je Andrej odločil preveriti brezčasnost prvorojenca tako, da je k sodelovanju povabil nekaj vidnih imen naše rokerske scene. Nova jubilejna izdaja tako poleg izvirnikov vsebuje deset zanimivih, svežih, tudi nenavadnih predelav. 

Premiera novega podviga se je odvila v oddaji Izštekani. “Izštekani so idealna podlaga za to pustolovščino,” meni Andrej, ki se je izštekal tako, da so  namesto njega igrali drugi.
Dan D so ponudili svojo vizijo skladb “Vonj železniških postaj” in “Hladen ali vroč”. Hamo je zahropel “Stoj Marija”. Društvo mrtvih pesnikov je točilo “Grenko vino”. Član Koala Voice Domen Don Holc je “Tvoj spomin” odnesel nazaj v konec sedemdesetih, k punku, ter pojasnil, zakaj na solističnih nastopih rad igra Šifrerja. Tina Marinšek pa se je Andreju pridružila v pesmi “Taki ljudje” z zadnjega albuma.

“Vsak gleda na isti kos lesa povsem drugače. Vzame svoje dleto in svoje kladivo in začne delati. Nastale so povsem druge podobe od tistih, ki sem si jih zamislil jaz takrat,” pripoveduje Andrej.“Tisti Andrej izpred štiridesetih let je bil daleč nekdo drug. Dvomim, da bi bila lahko velika prijatelja. Rad bi mu dal kakšen nasvet, a ne verjamem, da bi me poslušal,” se smeje.

Naslednji veliki “Žuljavi” korak se bo zgodil mesec dni kasneje, 19. marca 2019 v ljubljanskem Cankarjevem domu. Tam se bodo poleg Hama, Domna in Tine pridružili tudi Siddharta, Manouche, Dennis Seaton iz britansko-jamajških Musical Youth ter Dave Cook in Bill Thorpe, s katerima je v Londonu posnel album “Moj žulj”. Posebnost bo tudi sodelovanje Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla.

V Izštekanih seveda zgodba o nastanku “Mojega žulja” v pogovoru z voditeljem oddaje Juretom Longyko ni izostala. Zato se svojemu izostanku izognite – kliknite gumb “poslušaj”!

Jure Longyka