Izštekani praznujejo četrt stoletja! Ekskluzivni koncert s formulo 5x5=25. V glavni vlogi tokrat veterani Izštekanih Dan D ter Bordo, Čedahuči, Fed Horses in Prismojeni profesorji bluesa!

Izštekani praznujejo četrt stoletja! Ekskluzivni koncert s formulo 5x5=25. V glavni vlogi tokrat veterani Izštekanih Dan D ter Bordo, Čedahuči, Fed Horses in Prismojeni profesorji bluesa!

4D video: 1. del, 2. del

FB video: cel koncert

Izštekani letos praznujejo četrt stoletja! Legendarna radijska oddaja Vala 202 je ob obletnici pripravila dva velika ekskluzivna koncerta Izštekanih 25 v Kinu Šiška. Za nepozabnih petindvajset izštekanih let.

V obeh večerih, ki sta bila rekordno hitro razprodana, so nastopili veterani Izštekanih Dan D in štiri zasedbe, ki v Izštekanih doslej še niso nastopile: Bordo, ČedahučiFed Horses in Prismojeni profesorji bluesa.

Dan D so v Izštekanih nastopili že trikrat, nazadnje leta 2013 na čudovitem dvojnem večeru v Kinu Šiška, s katerim so sklenili osrednjo turnejo podviga “Tiho”. Letošnje leto so preživeli v pripravah na novo ploščo "Milo za drago", ki je izšla oktobra. Koncertni maratonci Prismojeni profesorji bluesa so letos praznovali desetletnico in povili tretjo ploščo “Wacky Blues Professors”. Slovenski prvaki alter countryja Fed Horses so izdali kratkometražni EP “Sinner” in pilili svoj izjemni zvok. Indie folkerji Čedahuči pa so pravkar predstavili dolgo pričakovano tretjo ploščo “Svetilnik”. Bordo, krasni novi projekt pevca gorenjskih The Tide Tomaža Štularja, je poleti doživel ognjeni krst v živo, prvenec “Medzvezdje” pa je izšel prav na dan Izštekanih 25 4. decembra. Polna kapa odlične nove muzike!

 

Tako se je slavje za nepozabnih izštekanih petindvajset let zazrlo predvsem v prihodnost. Vsaka od štirih zasedb, ki v oddaji še niso nastopile, bo namreč v kratkem pripravila samostojni celovečerni izštekani nastop. Slavnostni decembrski koncert pa je potekal po formuli 5 x 5 = 25. Vsaka od petih skupin je odigrala pet skladb. Seveda na izštekan, poseben, predrugačen način. Kot vedno ni manjkalo preobratov, presenečenj, prepletanj in sodelovanj med izvajalci, ki sprejemajo izštekani izziv s srcem in brez zadržkov.

Na youtubu so v playlisto nanizane vse skladbe koncerta:

 

Matineja

Pred koncertom smo se šli izštekano matinejo! Obiskali so nas Sokoli, ki so bili prvi gosti pri Juretu leta 1993, ko so Izštekani še bili na Radiu Študent, Magnifico, ki je bil prvi gost Izštekanih na Valu 202, Koala Voice, Bort Ross in Lamai ter Mi2.

 

 

Izštekanih 25 je šesta velika decembrska izdaja te oddaje. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija , leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupino Siddharta z desetimi gosti.

Vsakič se je v odmevnem, razkošnem in ekskluzivnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.

Jure Longyka