V tokratni oddaji Izštekani na Valu 202 bo nastopil Samo Budna z bendom in številnimi gosti. Obljublja pravoveren izštekan nastop z akustičnimi instrumenti, za katerega so za večino skladb naredili tudi nove godalne aranžmaje.

Violinist, kitarist, avtor in pevec je tudi pri Juretu obeležil 25 let ustvarjanja

V oddaji Izštekani je nastopil Samo Budna z bendom in številnimi gosti.

Violinist, kitarist, avtor in pevec Samo Budna preživlja slavnostno pomlad. 9. aprila je z velikim koncertom v rodnem Ljutomeru obeležil 25 let ustvarjanja. Program je segal v vsa obdobja njegovega ustvarjanja, gostje na koncertu so bili Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Hamo, Ljutomerski oktet in violinistke Specialnega godalkanja. 21. aprila je skočil v Ljubljano na Ortofest, 4. maja na Obalo, kjer je bil gost v oddaji Radia Koper Radio Live!, 7. maja pa je odprl sezono na Gradu Negova. Vsi ti špili so bili precej rokersko žagaški, veselje ob obletnici je pač lepo razglašati naglas.

Glasbeno pot je začel pred četrt stoletja, ko je soustanovil pomursko etno skupino Marko banda, ki je bila podmladek legendarne bande Kociper-Baranja. Igral je violino, kar odlično počne še danes, je član širše spremljevalne zasedbe Vlada Kreslina. Preobrat se je zgodil sredi devetdesetih, ko je Samo vstopil v svet rokenrola. V roke je vzel kitaro in zapel. S harmonikarjem Rikijem Zadravcem iz Veržeja in s člani različnih pomurskih rokerskih skupin je ustanovil Posodi mi jürja. Ta odlični etnorok bend je objavil tri albume, med drugim dvakrat nastopil v oddaji Izštekani in na prizorišču vztrajal skoraj petnajst let.

In prišel je čas, ko so se preprosto – razšli. Sporazumno, vsak svojo pot. Samo se je odločil nadaljevati. Skladal je, pesnil, pel in igral. Pač kot solist. Leta 2009 je objavil prvenec “Manj je več” in lani drugo ploščo “Za nazaj in za naprej”. “Včasih le pogledaš dnevnik, pogledaš malo okoli sebe in dobiš zelo dobro iztočnico,” o svojem ustvarjanju pravi Samo. “Vzamem kitaro, brenkam in zlagam besede. Enkrat je pesem gotova v enem dnevu, drugič jo pilim tri mesece.” Samo zelo pazi, s čim in kako v svojih pesmih nagovarja ljudi. Večkrat vlogo besedilopisca prepusti Feriju Lainščku. Včasih kdo drug poskrbi za glasbo, denimo Davor Klarič. In seveda so tu še mnogi drugi, ki prispevajo v mozaik Samove muzike, od legendarnih Elevatorsov naprej.

Tudi v Izštekane na Valu 202 je Samo prišel z močno ekipo. Davor Klarič, Jože Zadravec, Kristian Majcen, Rok Škrlj, Aleš Lubi. Kot posebni gost je nastopil basist Jani Hace, ki je tudi produciral Samovo drugo ploščo. Vsi instrumenti so bili akustični, kitaram se je pridružila mandolina in seveda Samova violina, Davor je sedel za veliki klavir… Za skoraj vse skladbe so pripravili tudi nove aranžmaje za sekcijo violin, ki jih je vihtel Kvartet violin, ki jih sestavljajo Nina Pečar, Lucija Kovačič, Eva Vene, Ana Kavčič.

Polovica od ducata skladb je bila novejših, z ostalimi pa so šli nazaj, tja do Posodi mi jürja. Z občutkom, uživaško.

POGLED NAPREJ:

Tik pred poletjem nas čaka še ena častitljiva okrogla obletnica. 30 let je na prizorišču ljubljanski pop rock bend Panda. 7. aprila 2016 so praznovali v ljubljanskem Kinu Šiška. Koncert so poimenoval “Stoletni ples”, po pravkar izdanem novem albumu. Na odru so se zvrstile vse Pandine pevke, vokalna skupina Male malice in drugi gostje. Del koncerta so že v KŠ izvedli akustično. Na veliko pa se bodo izštekali 14. junija 2016. Skrbno izbrani repertoar iz vseh obdobij bodo akustično aranžirali ter izvedli z gosti.

Jure Longyka