Letos mineva 30 let, odkar so na glasbeno pot krenili legendarni akustičarji Tantadruj. Za enega svojih postankov v prazničnem letu so izbrali oddajo Izštekani na Valu 202, ki jim je z veseljem odprla vrata. V njej so sicer že nastopili daljnega leta 1998. Izbrali so repertoar iz vseh obdobij, predstavili so uglasbitve domačih in tujih pesnikov ter lastnih besedil. V posebnem sklopu je vsak od osrednjih treh članov skupine – to so Aleš Hadalin, Boštjan Soklič in Mateja Blaznik – predstavil kos solističnega ustvarjanja. Predvsem pa so se Tantadruji posebej za to priložnost pošteno okrepili, skupaj z gosti jih je bilo osem

FOTOGALERIJA

Zgodilo se je pred tremi desetletji. Decembra 1986 so v sobi številka 330 v bloku številka ena Študentskega naselja v ljubljanski Rožni dolini Aleš Hadalin, Boštjan Soklič in Mateja Blaznik uprizorili prvo vajo nove akustične skupine.

“Razmišljali smo, kaj bi sploh počeli. Ugotovili smo, da je v knjigah, ki nas obdajajo, toliko fantastičnih pesmi, ki naravnost kličejo po uglasbitvah. Treba jih je bilo le podkrepiti z glasbo. Ta recept je ostal do današnjih dni,” pripoveduje Boštjan.

Prav on pa je bil kmalu tisti, ki je od recepta začel odstopati. Na repertoarju so se poleg Prešerna, Murna, Ketteja, Jenka, Kocbeka, Kosovela, Voduška, Shakespearja, Lermontova, Puškina, Rimbauda, Poeja in mnogih drugih znašle tudi uglasbitve Sokličevih besedil. Trio se je kmalu okrepil z drugimi glasbeniki in začel snemati. Leta 1990 je izšel vinilni prvenec “Tantadruj”. Leto kasneje so posneli tudi drugo ploščo, ki pa nikoli ni ugledala luči sveta. Prvo plodno obdobje skupine se je iztekalo. Leta 1992 so za pet let prenehali z delom.

Ko je leta 1997 izšel CD “Strunam”, jih je vnovično zanimanje javnosti oživilo. Odigrali so niz koncertov, tudi v oddaji Izštekani. In sčasoma znova ugasnili. Vendar nikoli povsem. Vznikali in ponikali so vsakih nekaj let. Sodelovali so s kantavtorjem Zdenetom Vodopivcem. Leta 2000 posneli ploščo “Karantanski blues”. Leta 2009 je sledil album uglasbitev Franceta Prešerna “Kar je, beži”. Ter konec leta 2012 plošča “Pesmi iz polifona”, na kateri prevladujejo uglasbitve slovenskih modernistov Ketteja in Murna. Odtlej so, pravijo, v dobri formi.

“Težava skupine Tantadruj je bila, da se je vedno pojavljala ob nepravem času,” meni Boštjan, za katerega se zdi se, da je glavni motor skupine. Vendar je bil pri vseh podvigih tako ali drugače udeležen vsaj še eden od preostalih dveh ustanovnih članov.

Tako lahko po treh desetletjih neizpodbitno zapišemo: jedro Tantadruja so kitarist in pevec Boštjan Soklič, pevec Aleš Hadalin ter kitaristka in pevka Mateja Blaznik. “Izhajamo iz prijateljstva, naše druženje ni le glasbeno, temveč tudi prijetno druženje po človeški plati,” pravi Soklič

Tudi na tokratnem jubilejnem izštekanem nastopu je bilo tako. Ob njih so bili številni sopotniki, ki so jih povabili posebej za to priložnost: čelist iz zgodnjega obdobja Dino Gojo, tesna sodelavka v zadnjih letih Petra Trobec s harmoniko, kontrabasom in glasom ter novi stalni član Andrej Tomazin s tolkali. Iz zasedbe Jezdeci škrlatne kadulje pa prihajata Bojan Šen z banjom in mandolino ter Vid Sark z basom, glasom in tolkali. Skupaj torej osem glasbenikov, ki so pošteno obogatili zvočno sliko. Za nameček so Boštjan, Aleš in Mateja predstavili vsak svoje bogato solistično delovanje, ki je skozi leta rodilo prenekateri sad.

POGLED NAPREJ:

19. aprila 2016 – Ljubljanski studijski maček in angažirani roker Jacuzzy Krall je svojo muziko na počasnem ognju cvrl več let. Naposled jo je zbral na albumu. Nato je sestavil bend iz vrhunskih muzičistov ter na redkih koncertih navdušil (i)zbrano občinstvo. Za Izštekane bo Krall songe osvobodil studijskih spon in elektronsko narekovanih ritmov, v vaša ušesa bodo poleteli v docela živi izvedbi. In to zelo glasni! Prostor se bo šibil od ojačevalnikov, poleg številnih brenkal bodo zvenele legendarne klaviature od hammonda do mooga, po opnah pa bosta tolkla dva bobnarja hkrati. Vsemu skupaj bi lahko rekli izštekano-vštekani Jacuzzy Krall. Oziroma Jacuzzy Krall, ki se izšteka iz ene in prišteka v drugo vtičnico. Aja, Jacuzzyja Kralla sploh ne poznate? Skrajni čas, da vam prekriža pot.

17. maja 2016 – Tudi violinist, kitarist, avtor in pevec Samo Budna pripravlja slavnostno pomlad. Potem ko bo 9. aprila v rodnem Ljutomeru obeležil 25 let ustvarjanja, se bo ustavil tudi v Izštekanih. Obljublja pravoveren izštekan nastop z mnogimi gosti, šušlja se o mandolini, banju, godalih, zboru… Kakšen bo repertoar, je še prezgodaj ugibati, gotovo pa bo dobro zastopan njegov lanski album “Za nazaj in za naprej”.

14. junija 2016 – In tik pred poletjem še ena častitljiva okrogla obletnica. 30 let je na prizorišču ljubljanski pop rock bend Panda. Za Izštekane bodo skrbno izbrali repertoar iz vseh obdobij, ga akustično aranžirali ter izvedli z gosti.

Val 202