Izštekana glasbena oddaja z Juretom Longyko.

V februarski oddaji se bo izštekala indie folk zasedba Salonski, ki jo vodi skladatelj, harmonikar in pevec Domen Finžgar. No, indie folk je pomanjkljiva oznaka, tudi zato, ker je njihova glasba po duši nadvse urbana. A za mešanico, ki jo Salonski ponujajo, je težko najti kratko oznako. Aja, želite dolgo? Ni problema: slovensko izročilo, country, tango, cajun, anglo brass, hip-hop, doo wop, šanson, noise. In še kaj bi se našlo. Lani marca so objavili že peti glasbeni izdelek (in drugi v fizični obliki) Eden. Zasedba se vseskozi spreminja, danes so trije, jutri jih je osem, pojutrišnjem… Zato so, pravijo, tudi njihovi koncerti neponovljivi in med seboj sila različni. Pravkar so se vrnili z desetdnevne turneje po Belgiji in le nekaj dni po vrnitvi bodo zatresli tla izštekanega studia. Tudi tako, da bodo svojo sicer akustično glasbo vsaj delno vštekali, za ta nastop pa se utegnejo še posebej namnožiti! Obetajo se novi izštekani presežki, zato ne zamudite, v torek 23. februarja 2016 ob 22.25 na Valu 202.

Izštekani Patetico na spletu

19. januarja 2016 je v oddaji Izštekani nastopila zasedba Patetico. Ta legendarni štajerski bend je več kot desetletje po prvem bumu lani spomladi objavil novo ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”, na kateri so le avtorske skladbe. In to izjemno dobre! Novi Patetico v ničemer ne zaostajajo za tistimi, ki so nekoč obnoreli deželo. Prej nasprotno, zrelost je naredila svoje. In tudi sedanji čas več kot prepričljivo nagovorijo. V odličnem radijskem nastopu so odigrali zmes novega in starega repertoarja ter dodali nikoli posnete predelave, ki so jih snovali pred leti pod naslovom Patetico 2. Manjkal ni tudi besedilopisec in idejni vodja Rok Vilčnik, ki je prispeval kose svoje poezije iz zbirke “Zdravilo za Ano”. Oddaji lahko v celoti prisluhnete v spletnem arhivu:

Izštekanih 10 – TV posnetek koncerta na spletu

Decembra lani je ekipa Izštekanih v Kinu Šiška priredila koncert Izštekanih 10 2015. Nastopilo je trinajst zasedb, med njimi vseh enajst, ki so ukrojile minulo izštekano leto: Murat & Jose, Robert Jukič z Nino Vodopivec in Gordano Hleb, Small Tokk, Bo!, Natriletno kolobarjenje s praho, Nina Bulatovix, Happy Ol’ McWeasel, All Strings Detached, Monowi Twins, Noctiferia in Same babe. Pridružili so se jim posebni gostje Mi2 ter Simbolični orkester. Koncert je posnela tudi ekipa oddaje Aritmija Televizije Slovenija, obdelano TV verzijo koncerta si lahko ogledate v spletnem arhivu. Seveda je na voljo tudi celotna, neskrajšana verzija, ki je nastala kot spletni video prenos:

Noctiferia so izštekavanje s “Transnaturo” uspešno prikazali tudi na festivalu MENT

Noctiferia so se izštekavanja lotili izjemno zagrizeno, kot se za perfekcionistične metalce spodobi. No, dokazali so, da so mnogo več kot metalci. Največ zaslug za nove akustične aranžmaje ima najmlajši član zasedbe, makedonski skladatelj Dame Tomoski. Na valovih Izštekanih Noctiferia živahno jezdijo naprej. Takoj po nastopu v oddaji so odšli v studio, kjer snemajo izštekani album “Transnatura”. Na Izštekanih 10 v Kinu Šiška so dvema skladbama dodali godala. Za božič so z nekoliko razširjenim izštekanim repertoarjem nastopili v Layerjevi hiši v Kranju in poželi imenitne ocene. Sledil je mariborski Satchmo in naposled festival MENT, kjer se jim je znova pridružil godalni kvartet, nastop pa je bil eden najodmevnejših.

Izštekani načrti vse do junija: Tantadruj, Jacuzzy Krall, Samo Budna in Panda

Letos mineva 30 let, odkar so na glasbeno pot krenili legendarni akustičarji Tantadruj. Izštekani so jih ponosno gostili že daljnega leta 1998, spremljali pa so tudi delo posameznih članov Aleša Hadalina, Boštjana Sokliča in Mateje Blaznik. Tudi tokrat ne bo ostalo skrito. Izboru repertoarja iz vseh obdobij utegnejo dodati kakšno novo skladbo, gostje pa jim bodo pomagali obogatiti zvočno sliko. Kot vselej akustični, pa vendar posebni, izštekani Tantadruj, 22. marca 2016.

Ljubljanski studijski maček in angažirani roker Jacuzzy Krall je svojo muziko na počasnem ognju cvrl več let. Naposled jo je zbral na albumu. Nato je sestavil bend iz vrhunskih muzičistov in na redkih koncertih navdušil (iz)brano občinstvo. Za Izštekane bo Krall songe osvobodil studijskih spon in elektronsko narekovanih ritmov, v vaša ušesa bodo poleteli v docela živi izvedbi. Zgodilo se bo 19. aprila 2016. Aja, Jacuzzyja Kralla sploh ne poznate? Skrajni čas, da vam prekriža pot.

Tudi violinist, kitarist, avtor in pevec Samo Budna pripravlja slavnostno pomlad. Potem ko bo 9. aprila v rodnem Ljutomeru obeležil 25 let ustvarjanja, se bo 17. maja 2016 ustavil v Izštekanih. Obljublja pravoveren izštekan nastop z mnogimi gosti, šušlja se o mandolini, banju, godalih, zboru… Kakšen bo repertoar, je še prezgodaj ugibati, gotovo pa bo dobro zastopan njegov lanski album “Za nazaj in za naprej”.

In tik pred poletjem še ena častitljiva okrogla obletnica. 30 let je na prizorišču ljubljanski pop rock bend Panda. Za Izštekane 14. junija 2016 bodo skrbno izbrali repertoar iz vseh obdobij, ga akustično aranžirali ter izvedli z gosti.

 Prek spleta so na voljo tudi mnogi drugi dosedanji Izštekani

Kliknite na www.val202.si/izstekani ali http://4d.rtvslo.si/arhiv/izštekani ter izberite oddajo, ki bi jo poslušali. Nekatere so shranjene tudi v video obliki.

Val 202